En bok om förvandlingFörfattare: Åsa HedbergSvenska | Häftad | Utgiven 2015Denna bok berättar om ett naturvetenskapligt projekt, som inspirerats av Howard Gardners forskning om multipla intelligenser. Här får vi följa tjugo 4-5-åringar på avdelningen Djungeln på Trångsunds förskola under en hösttermin och vårtermin, 2011-12. Detta är den andra boken av ateljeristan Åsa Hedberg där hon bjuder på en lärorik och inspirerande inblick i ett spännande projekt i Trångsunds förskolor. Harold Göthson, grundare och seniorrådgivare vid Reggio Emilia Institutet och styrelseledamot i Reggio Emilias internationella Loris Malaguzzicentrum, medverkar med ett initierat förord, där han bland annat skriver: ”I denna bok får vi följa Åsa Hedbergs åstundan att synliggöra sin och sina kollegors förundran över hur små barns kunskaper och intelligens kan frigöras i kooperativt samarbete” och ”Helt enkelt en bok om hur vi kan lära – och förvandlas!”.
”En bok om förvandling”, liksom Åsa Hedbergs förra bok ”Ge litet luft till en kompis – barn utforskar fysik och aerodynamik på förskolan” ges ut av Reggio Emilia Institutet i samarbete med Huddinge kommun.
Hundra sätt att förundrasFörfattare: Anna Barsotti, Gunilla Dahlberg, Harold Göthson, Tove Jonstoij (red.)Svenska | Häftad | Utgiven 2015Nu firar vi att Reggio Emilia Institutet fyller 30 år med att rabattera denna fantastiska bok med 30 procent, så passa på att köpa den för enbart 260 kr (tidigare 372 kr)
Förskolan som demokratisk mötesplatsFörfattare: Harold Göthson, Sara Hvit Lindstrand och Malin McConnachie (redaktörer)Svenska | Häftad | Utgiven 2021Förskolan som demokratisk mötesplats är en inspirerande, tankeväckande och berikande antologi för alla vuxna som vill sätta dialogen i centrum för att med våra yngsta världsmedborgare upptäcka såväl möjligheter som att överbrygga hinder i ett ”learning by doing” för demokrati och hållbar framtid.
Ulf Mårtensson, BTJ, nr 18, 2021, skriver bland annat att: "Boken ger en intressant och givande beskrivning av hur demokrati- och värdegrundsarbete kan ske i olika delar av landet utifrån ett undersökande och reflektivt arbetssätt med syfte att skapa ett hållbart och demokratiskt samhälle."
Ja, detta är en möjlighetsbok där många författare medverkar med olika exempel utifrån sina olika perspektiv, samtidigt som Harold Göthson berikar samtliga berättelser med såväl en övergripande introduktion som genomgående kapitelpresentationer.
Estetikens kraft – att skapa uttryck och mening i förskolanFörfattare: Redaktörer: Per Dahlbeck och Ingrid BogrenSvenska | Häftad | Utgiven 2020Denna bok utgår från att estetiken har en kraft. De estetiska uttrycksformerna ger alla medborgare, även de yngsta, möjlighet att kommunicera om både det lilla och det stora, det nära vardagliga och det övergripande existentiella. Hur kan det få plats i förskolans verksamhet?
Förutom redaktörerna, som har stor erfarenhet av pedagogiskt utvecklingsarbete inom Malmö stads förskolor och här belyser några teorier i relation till begreppet estetik, medverkar Suzanne Osten, teater- och filmregissör; Pontus Sjöberg, teaterutbildad barnskötare som även drivit fri teatergrupp; Josefin Snygg, konstnär, förskollärare och ateljerista; Pål Spendrup, förskollärare med master i pedagogik, samt Ellen Spens, som arbetar med scenkonst, med olika praktikexempel.
Förskola i rörelse och förändringFörfattare: Per Dahlbeck och Kristina Westlund (red.)Svenska | Häftad | Utgiven 2015Förskola i rörelse och förändring
I ”Förskola i rörelse och förändring” delar fyra malmöförskolor med sig av hur de – barn och pedagoger tillsammans – har arbetat med lustfyllt utforskande och lärande i några projekt och i vardagen. Ett utvecklingsarbete som både Malmö stad och Malmö högskola samarbetat om, och som bokens båda redaktörer Kristina Westlund och Per Dahlbeck varit delaktiga i och kunnat följa under flera år.
Men författarna är framförallt åtta pedagoger som berättar om hur de har arbetat för att få syn på och ta vara på barnens perspektiv, erfarenheter och lust att utforska. De delar med sig av såväl pedagogiska dokumentationer som hur de kopplar sin praktik till olika teorier, förhållningssätt och verktyg, i några projektarbeten som verkligen gjort skillnad för både dem och barnen.
Glasfåglar i molnenFörfattare: Birgitta KennedySvenska | Häftad | Utgiven 1999Denna bok om temaarbete och dokumentation är skriven ur en pedagogs synvinkel och följer ett engagerande och utmanande förändringsarbete på förskolan Trollet i Kalmar. Boken ger, både i text och bild, en beskrivning av dokumentationsarbetets svårigheter och glädjeämnen. Här ges också exempel som visar att det krävs reflektioner för att dokumentationerna ska kunna bli användbara verktyg. Boken är en levande skildring av arbetet med att utveckla den pedagogiska miljön och ger idéer till andra som är beredda att utmana och problematisera sin egen verksamhet.