Varsamt & Nyfiket : vägen till hållbar utveckling i förskolanNy!Författare: Erika Wallin (redaktör)Svenska | Häftad | Utgiven 2022En antologin om hur kan vi arbeta med hållbar utveckling i förskolan ekologiskt, socialt och ekonomiskt? Det handlar om arbetssätt, innehåll och förhållningssätt i vardagen. Skräpplockning och sopsortering ligger nära till hands, men det finns många andra sätt att arbeta med hållbarhet tillsammans med barnen, varsamt och nyfiket. Mycket gör vi kanske redan, men behöver få en ny syn på?
Lyssnandets och seendets villkorFörfattare: Christina Wehner-GodéeSvenska | Häftad | Utgiven 2011Författaren visar i denna interaktiva bok hur man kan bli en bättre lyssnare genom att använda och skärpa alla sinnen med hjälp av pedagogisk dokumentation. Boken och filmerna (nitton videosekvenser, från tre förskoleavdelningar, på medföljande DVD-skiva) utgör ett rikt material för alla - inte bara för nybörjare - att bli inspirerade av och reflektera kring.
Blå cikoriablommorFörfattare: Vea VecchiSvenska | Häftad | Utgiven 2014Vea Vecchis bok, omsorgsfullt översatt av Anna Barsotti, utforskar konstens och kreativitetens bidrag till barns läroprocesser - och ateljéns och ateljeristans roll för de banbrytande förskolorna i Reggio Emilia. Inte minst den smått legendariska ateljén på förskolan Diana där hon själv arbetat under så många år. Vea Vecchi bjuder på många inspirerande minnen, samtal, reflektioner och vackra exempel - och som Gunilla Dahlberg och Peter Moss skriver i sin inledning: "en passion för forskningsstrategierna i barns tänkande och för att arbeta vid deras sida för att bygga rikare och mer fullständig kunskap".
Förskola i rörelse och förändringFörfattare: Per Dahlbeck och Kristina Westlund (red.)Svenska | Häftad | Utgiven 2015Förskola i rörelse och förändring
I ”Förskola i rörelse och förändring” delar fyra malmöförskolor med sig av hur de – barn och pedagoger tillsammans – har arbetat med lustfyllt utforskande och lärande i några projekt och i vardagen. Ett utvecklingsarbete som både Malmö stad och Malmö högskola samarbetat om, och som bokens båda redaktörer Kristina Westlund och Per Dahlbeck varit delaktiga i och kunnat följa under flera år.
Men författarna är framförallt åtta pedagoger som berättar om hur de har arbetat för att få syn på och ta vara på barnens perspektiv, erfarenheter och lust att utforska. De delar med sig av såväl pedagogiska dokumentationer som hur de kopplar sin praktik till olika teorier, förhållningssätt och verktyg, i några projektarbeten som verkligen gjort skillnad för både dem och barnen.
Bagarmossen och världenFörfattare: Författare: Del ur projektet ”Barnens tankar syns i Bagarmossen 2015-2017”, samt Karin Furness (text) och Christina Dackeus (bild)Svenska, engelska, spanska, arabiska, portugisiska och persiska | Spiralbunden| Utgiven 2019