Göra demokratiFörfattare: Johanna Appelquist, Helena MarkenSvenska | Häftad | Utgiven 2019Demokratin måste gälla alla. Här måste och kan förskolor vara en viktig del av vår demokrati. Något som Johanna Appelquist och Helena Marken visar med den här boken, där de berättar om hur de arbetar för att de yngsta, ettåringarna, också ska få leva och uppleva demokrati i förskolan. Ja, det är detta som är grundbulten i det projekt som de berättar om i Göra demokrati, om hur barnen tillsammans med sina pedagoger – men också med familjerna som viktiga och aktiva medspelare – utforskar och skapar relationer till platser.
Författarna visar hur man kan göra det möjligt för ettåringar att uttrycka sig på många olika sätt och hur man som pedagog kan uppmärksamma det, samt hur ett projekterande förhållningssätt och pedagogisk dokumentation gör det möjligt att möta barnens strategier och teorier – och låta dem ta plats på nya sätt i samhället.
Att fånga lärandetFörfattare: Christina Wehner-GodéeSvenska | Häftad | Utgiven 2000En bok om pedagogisk dokumentation med hjälp av olika medier. Christina Wehner-Godée delar här med sig av sin erfarenhet av pedagogisk dokumentation under sitt arbete som lärarutbildare. Boken tar avstamp i frågorna: Vad är meningsfullt att dokumentera och varför? Hur fungerar de olika hjälpmedlen? Vad kan dokumentationen få för konsekvenser i ett förändringsarbete?
Rumstera meraFörfattare: Karin Brandt Weiss, Maria Kozlowska, Anna Wallström Corvalàn, Karin Furness, Christina DackéusSvenska | Spiralbunden | Utgiven 2019
Pedagogisk miljö i tanke och handlingFörfattare: Linda Linder (red)Svenska | Häftad | Utgiven 2016Detta är första upplagan av Pedagogisk miljö i tanke och handling (Lärarförlaget) vilken därför säljs till rabatterat pris här (den nya något utökade versionen har inte REI).
Linda Linder (red) och hennes medförfattare skriver i denna antologi om vilken stor betydelse miljö och material har för hur vi kan agera, lära, skapa och tänka i och om pedagogiska rum (såväl inne som ute).
I tretton inspirerande kapitel berättar de tjugo författarna – i både text och med rikt bildmaterial – ¬om hur man kan arbeta med en förskolas miljö och material för att försöka få till miljön som en tredje pedagog, vid sidan om pedagogerna och barnen.
”Vi behöver vässa blicken och titta noggrant på de ’banala’ ödmjuka tjänare som är med och sätter agendan för våra praktiker”, skriver till exempel forskaren Karin Hultman i sitt inledningskapitel, vilket denna bok säkert kan hjälpa till med.