Göra demokratiFörfattare: Johanna Appelquist, Helena MarkenSvenska | Häftad | Utgiven 2019Demokratin måste gälla alla. Här måste och kan förskolor vara en viktig del av vår demokrati. Något som Johanna Appelquist och Helena Marken visar med den här boken, där de berättar om hur de arbetar för att de yngsta, ettåringarna, också ska få leva och uppleva demokrati i förskolan. Ja, det är detta som är grundbulten i det projekt som de berättar om i Göra demokrati, om hur barnen tillsammans med sina pedagoger – men också med familjerna som viktiga och aktiva medspelare – utforskar och skapar relationer till platser.
Författarna visar hur man kan göra det möjligt för ettåringar att uttrycka sig på många olika sätt och hur man som pedagog kan uppmärksamma det, samt hur ett projekterande förhållningssätt och pedagogisk dokumentation gör det möjligt att möta barnens strategier och teorier – och låta dem ta plats på nya sätt i samhället.
Estetikens kraft – att skapa uttryck och mening i förskolanFörfattare: Redaktörer: Per Dahlbeck och Ingrid BogrenSvenska | Häftad | Utgiven 2020Denna bok utgår från att estetiken har en kraft. De estetiska uttrycksformerna ger alla medborgare, även de yngsta, möjlighet att kommunicera om både det lilla och det stora, det nära vardagliga och det övergripande existentiella. Hur kan det få plats i förskolans verksamhet?
Förutom redaktörerna, som har stor erfarenhet av pedagogiskt utvecklingsarbete inom Malmö stads förskolor och här belyser några teorier i relation till begreppet estetik, medverkar Suzanne Osten, teater- och filmregissör; Pontus Sjöberg, teaterutbildad barnskötare som även drivit fri teatergrupp; Josefin Snygg, konstnär, förskollärare och ateljerista; Pål Spendrup, förskollärare med master i pedagogik, samt Ellen Spens, som arbetar med scenkonst, med olika praktikexempel.
Ge litet luft till en kompisFörfattare: Åsa HedbergSvenska | Häftad | Utgiven 2012Denna bok berättar om ett treårigt luftprojekt på Tvättbjörnens förskola i Trångsund där barnen får utforska fysik och aerodynamik. Åsa Hedberg, ateljerista och bildkonstnär, bjuder på en lärorik resa i ord och bild, i en projekterande praktik där forskaren Liselott Mariett Olssons analyserande inledning ger en bra teoretisk grund. "En av de många viktiga saker det berättas om i den här boken insisterar just på detta: vikten av att verkligen ta barns frågor på allvar. Barns frågor är alltid mycket större, lekfullare och allvarligare än vi tror. Likaså barns ambitioner och vilja till lärande”, skriver Liselott Mariett Olsson i förordet till denna bok som ges ut av Reggio Emilia Institutet i samarbete med Huddinge kommun. Åsa Hedberg har skrivit ytterligare en bok ”En bok om förvandling – Förskolebarn utforskar evolutionsläran” om ett annat projekt på Trångsunds förskolor, vilken också ges ut av Reggio Emilia Institutet i samarbete med Huddinge kommun.
Barn och naturvetenskapFörfattare: Elfström, Nilsson, Sterner, Wehner-GodéeSvenska | Häftad | Utgiven 2022Barn och naturvetenskap behandlar de naturvetenskapliga ämnenas didaktik för förskolans och skolans tidiga år. Författarna undersöker likheterna mellan naturvetenskapliga forskares arbetssätt och barns utforskande och undersökande – och ger exempel på hur man kan arbeta praktiskt och teoretiskt tillsammans med barn i olika naturvetenskapliga projekt.
Barn och naturvetenskaps tredje reviderade upplaga är dessutom utökad med ett kapitel med exempel på hur barn i förskola och grundskola utforskar biologisk mångfald i den egna lärmiljön.
Lekfulla berättelser – där individen och gruppen möts i ett ömsesidigt meningsskapandeFörfattare: Pedagoger, ateljerista, pedagogiska och förskolechef på förskolorna Guldkusten, Bikupan, Fröhuset i ÖstersundSvenska | Häftad | Utgiven 2021De tre förskolorna Guldkusten, Bikupan och Fröhuset i Östersund skriver varje år en processbok tillsammans om sitt projekterande arbete under det år som gått. Här reflekterar, analyserar och berättar de om sitt arbete för att kunna utveckla det vidare, och visa föräldrar och andra hur de gör för att fördjupa sitt Reggio Emilia-inspirerade och systematiska kvalitetsarbete i förhållande till förskolans läroplan.
Reggio Emilia Institutet har tidigare gett ut deras processbok Hoppfulla berättelser (om hösten 2017 och våren 2018) vilken inspirerat väldigt många.
Nu är det dags igen, för Guldkustens, Bikupans och Fröhusets processbok om hösten 2019 och våren 2020 vilken framför allt handlar om lek och lekfullhet, men också om ateljékultur och varför de numera ser sina pedagogiska miljöer som ateljéer.
I Lekfulla berättelser medverkar de nio avdelningarna med varsitt kapitel, så även köken, där de berättar och reflekterar över sitt projekterande tillsammans med barnen. Därtill hur extra viktig deras arbete med processboken blivit under pandemin när avdelningarna och förskolorna inte har kunnat träffas som tidigare, och även för familjerna.