Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Vi är Sveriges mötesplats för Reggio Emilia-inspirerad pedagogik och fortbildar pedagoger och förskollärare med bland annat estetiska verktyg.

> SE VÅRT PROGRAMUTBUD

Vad letar du efter?

Våra produkter

  • Bagarmossen och världen Författare: Författare: Del ur projektet ”Barnens tankar syns i Bagarmossen 2015-2017”, samt Karin Furness (text) och Christina Dackeus (bild) Svenska, engelska, spanska, arabiska, portugisiska och persiska | Spiralbunden| Utgiven 2019
    170:-
  • Kunskapande Författare: Susanne Talle, Catharina Hansson, Elisabeth Hernström Svenska | Häftad | Utgiven 2021 ”Äntligen! Ända sedan jag och pedagogerna på min grundskola besökte förskoleklassen i Hammarbyskolan hösten 2018, har jag väntat på att boken skulle bli klar”, skriver Erika Björklund, rektor, pedagogista och författare om denna bok för Modern Barndom. Författarna Susanne Talle, Catharina Hansson, Elisabeth Hernström har under många år arbetat i förskoleklass varifrån de här rikligt delar med sig av sina erfarenheter och reflektioner kring att bedriva ett förändringsarbete mot utforskande arbetssätt i skolan. Och de lyckas verkligen visa – vilket Erika Björklund också lyfter fram i sin recension – hur de: "tänker om sin praktik och hur de gör praktik av sina tankar. Det är ett grepp som verkligen fungerar för att visa hur struktur och planering är förutsättningar för kreativitet och delaktighet. Jag tror att det är särskilt viktigt när skolan ska möta förskolans tradition och kultur att få ta del av exempel på att det inte är en motsättning med förberedelser, mål och syfte för att kunna skapa en undervisning som tar tillvara på barnens tankar och teorier". Detta är en bok som vänder sig till yrkesverksamma både i förskola och skola och som verkligen kan bidra till att de kan bygga den bro av kontinuitet och progression mellan förskola och skola som alla barn har rätt till.
    372,64:-
  • Lekfulla berättelser – där individen och gruppen möts i ett ömsesidigt meningsskapande Författare: Pedagoger, ateljerista, pedagogiska och förskolechef på förskolorna Guldkusten, Bikupan, Fröhuset i Östersund Svenska | Häftad | Utgiven 2021 De tre förskolorna Guldkusten, Bikupan och Fröhuset i Östersund skriver varje år en processbok tillsammans om sitt projekterande arbete under det år som gått. Här reflekterar, analyserar och berättar de om sitt arbete för att kunna utveckla det vidare, och visa föräldrar och andra hur de gör för att fördjupa sitt Reggio Emilia-inspirerade och systematiska kvalitetsarbete i förhållande till förskolans läroplan. Reggio Emilia Institutet har tidigare gett ut deras processbok Hoppfulla berättelser (om hösten 2017 och våren 2018) vilken inspirerat väldigt många. Nu är det dags igen, för Guldkustens, Bikupans och Fröhusets processbok om hösten 2019 och våren 2020 vilken framför allt handlar om lek och lekfullhet, men också om ateljékultur och varför de numera ser sina pedagogiska miljöer som ateljéer. I Lekfulla berättelser medverkar de nio avdelningarna med varsitt kapitel, så även köken, där de berättar och reflekterar över sitt projekterande tillsammans med barnen. Därtill hur extra viktig deras arbete med processboken blivit under pandemin när avdelningarna och förskolorna inte har kunnat träffas som tidigare, och även för familjerna.
    193,4:-
  • Arbetsinriktning för Reggio Emilias kommunala förskolor Författare: Istituzione i kommunen Reggio Emilia Svenska | Utgiven 2012 Reggio Emilias kommunala förskolors första officiella dokument, ett slags läroplan. En tunn skrift (22 sidor) som sätter förskolornas mest grundläggande arbetsinriktning och värden på pränt. Den tar upp förskolornas identitet och målsättning, principer för det pedagogiska projektet och väsentliga komponenter för att förskolorna ska fungera. Denna skrift är ett utmärkt komplement till den senare utgivna "Arbetsdokument för verksamheten på de kommunala förskolorna" (2017).
    56,60:-
  • Förskolan som demokratisk mötesplats Författare: Harold Göthson, Sara Hvit Lindstrand och Malin McConnachie (redaktörer) Svenska | Häftad | Utgiven 2021 Förskolan som demokratisk mötesplats är en inspirerande, tankeväckande och berikande antologi för alla vuxna som vill sätta dialogen i centrum för att med våra yngsta världsmedborgare upptäcka såväl möjligheter som att överbrygga hinder i ett ”learning by doing” för demokrati och hållbar framtid. Ulf Mårtensson, BTJ, nr 18, 2021, skriver bland annat att: "Boken ger en intressant och givande beskrivning av hur demokrati- och värdegrundsarbete kan ske i olika delar av landet utifrån ett undersökande och reflektivt arbetssätt med syfte att skapa ett hållbart och demokratiskt samhälle." Ja, detta är en möjlighetsbok där många författare medverkar med olika exempel utifrån sina olika perspektiv, samtidigt som Harold Göthson berikar samtliga berättelser med såväl en övergripande introduktion som genomgående kapitelpresentationer.
    458,49:-
  • Bygga en plats för möten – ett projekt i nära relation med omvärlden Författare: Ewa Hedenkvist, Bettan Lorentzson & Camilla Meyer Svenska | Häftad | Utgiven 2018 I Bygga en plats för möten – ett projekt i nära relation med omvärlden (Lärarförlaget) bjuder förskollärarna Ewa Hedenkvist, Bettan Lorentzson och Camilla Meyer på en praktiknära inblick i hur barn och pedagoger (och föräldrar) kan arbeta projekterande i förskolan, och med sin omvärld – och hur berikande det är för alla inblandade, även för gammeltanter och betonggjutare. De berättar om såväl svårigheter (hur väljer man bland barnens många förslag) som glädjeämnen ("Nu är det inte på låtsas, nu är det inte i tanken. Nu är det på riktigt", som ett av barnen sa när byggandet av bänken kom igång) – och författarna, liksom barnen, delar här med sig av hur de undersökt, dokumenterat, reflekterat, skapat ...
    390,57:-
  • Pedagogisk dokumentation – utvecklas och lära tillsammans (andra upplagan) Författare: Gunilla Essén, Erika Björklund och Leicy Olsborn Björby Svenska | Häftad | Utgiven 2020 Gunilla Esséns, Erika Björklunds och Leicy Olsborn Björbys bok Pedagogisk dokumentation – Utvecklas och lära tillsammans är en handfast bok om vad pedagogisk dokumentation är för något och varför det är ett så värdefullt verktyg. Men framförallt är det en bok som lyckas att pedagogiskt, inspirerande och tydligt visa hur man bär sig åt för att arbeta med pedagogisk dokumentation i praktiken, och få till det, och med hjälp av det utveckla verksamheten tillsammans med barnen. Författarna har reviderat boken utifrån nya läroplanen, Lpfö 18, och lagt till två nya kapitel i denna andra upplaga. Men precis som i den första finns här också en verktygslåda med samlade reflektions- och observationsverktyg, med ”protokoll” som kan laddas ner från förlagets hemsida.
    470,75:-

Barn Utforskar Ljus FB (1)

NYTT VERKSAMHETSÅR – NYA MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR, 2 JUNI | DIGITALT

Verksamhetsplanering utifrån ett projekterande och reflekterande arbetssätt. En föreläsning som belyser hur du kan förbereda och planera inför starten av ett nytt verksamhetsår utifrån ett projekterande och reflekterande förhållningssätt där nyfikenhet och ställningstagande är utgångspunkt.

Signe Toner

VAD INNEBÄR DET ATT VARA EN SPRÅKLIGT MEDVETEN PEDAGOG? 26 SEPTEMBER | DIGITALT

I föreläsningen diskuterar Signe Tonér, universitetslektor i lingvistik vid Stockholms universitet, pedagogers språkliga och kommunikativa förmåga i relation till hållpunkter i barns språkutveckling med reflektioner kring aktuella företeelser som språktestning av förskolepersonal och förslag om införandet av obligatorisk förskola för vissa grupper av barn.

Sara Antesgkog Digital Forelasning Process Ht 2025 (1)

ATT JOBBA PROCESSINRIKTAT, 7 OKTOBER | DIGITALT

Följ arbetet på en 4–5-årsavdelning under ett helt läsår. En föreläsning som handlar om hur man kan jobba processinriktat samtidigt som värden som delaktighet och demokrati levs och utvecklas. Föreläsare: Sara Anteskog, förskollärare och pedagogista på förskolan Bikupan i Östersund.