En vindlande matematikFörfattare: Lena BäckströmSvenska | Häftad | Utgiven 2018En vindlande matematik ”beskriver en del av matematikens bredd där den gränsar till bild, rörelse och arkitektur. Vi ställer oss frågan om vad matematik är och inte är”, just som bildläraren Karin Furness skriver om denna bok i sitt förord.
En vindlande matematik är skriven av pedagogistan Lena Bäckström, i samarbete med de sju förskolor som ingår i hennes förskoleområde i Piteå kommun. Den handlar hur förskolorna i detta nätverk arbetar med matematiskt undersökande under flera terminer utifrån Bishops sex matematiska områden. Som teoretisk grund följer de Skolverkets moduler i matematiklyftet, som de gick med i våren 2014, men när det gäller praktiken förändrar och anpassar de sitt matematiska undersökande tillsammans med barnen. För som Lena Bäckström själv skriver: ”Med den här boken vill jag ge exempel på hur man kan utforska matematikens olika områden tillsammans med barnen.” Här finns flera sådana inspirerande exempel, särskilt när det gäller hur pedagoger kan arrangera olika material och förslag så att barnen får möjlighet att laborera och fördjupa sig i matematikens konstart.
Pedagogisk dokumentation – utvecklas och lära tillsammans (andra upplagan)Författare: Gunilla Essén, Erika Björklund och Leicy Olsborn BjörbySvenska | Häftad | Utgiven 2020Gunilla Esséns, Erika Björklunds och Leicy Olsborn Björbys bok Pedagogisk dokumentation – Utvecklas och lära tillsammans är en handfast bok om vad pedagogisk dokumentation är för något och varför det är ett så värdefullt verktyg. Men framförallt är det en bok som lyckas att pedagogiskt, inspirerande och tydligt visa hur man bär sig åt för att arbeta med pedagogisk dokumentation i praktiken, och få till det, och med hjälp av det utveckla verksamheten tillsammans med barnen.
Författarna har reviderat boken utifrån nya läroplanen, Lpfö 18, och lagt till två nya kapitel i denna andra upplaga. Men precis som i den första finns här också en verktygslåda med samlade reflektions- och observationsverktyg, med ”protokoll” som kan laddas ner från förlagets hemsida.
Pedagogisk miljö i tanke och handlingFörfattare: Linda Linder (red)Svenska | Häftad | Utgiven 2016Detta är första upplagan av Pedagogisk miljö i tanke och handling (Lärarförlaget) vilken därför säljs till rabatterat pris här (den nya något utökade versionen har inte REI).
Linda Linder (red) och hennes medförfattare skriver i denna antologi om vilken stor betydelse miljö och material har för hur vi kan agera, lära, skapa och tänka i och om pedagogiska rum (såväl inne som ute).
I tretton inspirerande kapitel berättar de tjugo författarna – i både text och med rikt bildmaterial – ¬om hur man kan arbeta med en förskolas miljö och material för att försöka få till miljön som en tredje pedagog, vid sidan om pedagogerna och barnen.
”Vi behöver vässa blicken och titta noggrant på de ’banala’ ödmjuka tjänare som är med och sätter agendan för våra praktiker”, skriver till exempel forskaren Karin Hultman i sitt inledningskapitel, vilket denna bok säkert kan hjälpa till med.
Lek, lärande och lyckaFörfattare: Monica Nilsson, Anna-Karin Grankvist, Elin Johansson, Jeanette Thure och Beth FerholtSvenska | Häftad | Utgiven 2018Lek, lärande och lycka handlar framför allt om ett tvåårigt forskningsprojekt där författarna (forskare och pedagoger tillsammans) undersöker vad ett möte mellan lek och lekvärldar och utforskande och projektbaserat arbete på en Reggio Emilia-inspirerad förskola (som HallonEtt i Jönköping) kan leda till.
Ett projekt som visar sig vara synnerligen utvecklande och berikande för såväl leken som utforskandet på denna förskola – men också för barnen och pedagogerna själva, och deras relation till och för varandra.
Boken tar också upp internationella forskning om lek, problematiserar lekens ställning i förskolan idag och beskriver vad olika former av lek innebär.
Arbetsdokument för verksamheten på de kommunala förskolornaFörfattare: Istituzione i kommunen Reggio EmiliaSvenska | Utgiven 2017Arbetsdokument för verksamheten på de kommunala förskolorna (det italienska originalet) är skriven för att ge föräldrar i staden Reggio Emilia information om förskolornas organisation på alla plan, både i sin helhet, men också i dess beståndsdelar som exempelvis det pedagogiska projektet; hur antagningen av barnen går till, vilka kvalitetsvillkor som finns, vilken delaktighet man har rätt till som familj, samt hur man tänker kring barnens hälsa och välbefinnande. Den ger därmed (om än på en strikt prosa) även svenska läsare en synnerligen gedigen introduktion till hur de kommunala förskolorna i Reggio Emilia är organiserade och hur de och staden förhåller sig till varandra, samt hur de arbetar – med utvärdering, verktyg och begrepp.
Denna skrift är också ett utmärkt komplement till den tidigare utgivna ”Arbetsinriktning för de kommunala förskolorna i Reggio Emilia”, vilken fungerar som deras kommunala läroplan.
Material och materialitetFörfattare: Gunilla Essén och Leicy Olsborn BjörbySvenska | Häftad | Utgiven 2021Gunilla Esséns och Leicy Olsborn Björbys bok Material och materialitet är (liksom deras tidigare böcker Systematiskt kvalitetsarbete på alla nivåer och Pedagogisk dokumentation – utvecklas och lära tillsammans) en handfast och praktiknära bok, rik på konkreta exempel och förslag på hur man kan pröva och gå vidare i egna utforskandet.
Material och materialitet tar bland annat upp sådant som:
Vilka material och sammanhang har de yngsta barnen i förskolan rätt att möta och utforska?
Hur kan progressionen i det fortsatta arbetet se ut?
Boken är också rik på ämneskunskap och materialkunskap, som författarna tar upp utifrån de tre hållbarhetsperspektiven: ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.
Till boken finns också en studiehandledning (digital) för nedladdning.