Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Modern Barndom nr 3, 2019

2019-09-12

Bibliotek är så mycket mer än bara böcker! Det visar bibliotekarier, pedagoger, forskare, dragqueens ... och inte minst barn och unga i Modern Barndom nr 3. Följ med till Kanini i Malmö, Punkt 127 i Bredäng, biblioteket i Brandbergen ... Vi fortsätter också att besöka Reggio Emilia-inspirerade förskolor. Denna gång har Modern Barndom åkt till Prästbackens förskola i Kräklingbo på Gotland. Nu vill vi också ge barn och unga mer utrymme, med vårt nya uppslag ”Unga har ordet”.

Panelen

Tre förskolor i Malmö, Botkyrka och Eskilstuna berättar om varför de har byggt upp egna bibliotek.

Kanini, barnens eget bibliotek

Till Kanini, avdelningen för Malmö stadsbiblioteks yngsta besökare, har barnen en egen ingång. Allt annat vore märkligt. Kanini är nämligen biblioteket som barnen själva har varit med och skapat.

Biblioteket som idag når alla

–  På vanliga folkbibliotek brukar det finnas ett barn- och ungdomshörn. Resten är yta och böcker för vuxna. Här är det tvärtom, berättar Maria Lorentzon, bibliotekarie på PUNKT127 i Bredäng.

Bland drakar och dragqueens

Förmiddag på Brandbergens bibliotek. Biblioteket har egentligen inte öppnat än, men från hallen hörs ett sorl av uppspelta röster. En förskolegrupp tågar in med sikte på vad som idag är ett sagorum, specialinrett dagen till ära med kuddar, draperier och mattor. Snart är det dags för föreställningen ”Bland drakar och dragqueens”.

Reggio Emilia-inspirationen på Gotland 

– Det vi har kommit långt med är vår barnsyn och vårt bemötande, vilket jag tycker är grundläggande, men vi behöver jobba mer med vår pedagogiska miljö och vår dokumentation, säger Susanne Nordahl, förskolechef på Prästbackens förskola som ligger i en gammal prästgård i Kräklingbo på Gotland.

Unga har ordet: ”Vi vill rädda staden” 

”Unga har ordet” är en ett nytt uppslag i Modern Barndom – efter ”Ateljeristan & kulturen” – där unga ska få göra sig hörda i samhället. Först ut är 5-6-åringarna på förskolan Blåklinten, vilka engagerat sig i och för sin stad Örebro och nu själva berättar om det i Modern Barndom.

Reggio Runt

Pedagogen

Jenny Lovén, förskollärare på förskolan Myran i Visby, delar med sig av sina erfarenheter; om vikten av att våga släppa taget, skratta och ha kul med barnen.

Pedagogisk dokumentation

”Att möta svart och vitt – kontraster”, på Traktörsgatans förskola i Helsingborg.

Synpunkten

Sara Bruun, Reggio Emilia Institutets vice ordförande, om ord skapar ”sanningar” – och orden skapar vi.

Signerat

Mona Monasar, poet & skribent

Mer om bibliotek på Modern Barndoms hemsida

Prenumerera på Modern Barndom till dig eller till din förskola/skola