Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Bild 1: Janna Carleson på Biblioteket i Brandbergen. Bild 2: Regnbågsflagga. Bild 3: Regnbågshylla och boktipsbord.

Biblioteket i Brandbergen – ett hbtq-certifierat bibliotek

2019-09-09

Snart är det dags för Modern Barndom nr 3/19, som handlar mycket om barn och bibliotek. Där får ni bland annat möta Kanini, biblioteket i Malmö som barnen själva har varit med och skapat, och Carnita Molida, en av fem dragqueens i den normkreativa sagostunden ”Bland drakar och dragqueens”. Redan nu finns dock ett webbexklusivt smakprov här. Möt Janna Carleson på skol- och folkbiblioteket i Brandbergen som i fyra år arbetat för att biblioteket ska hbtq-certifieras.

Regnbågsveckan i Haninge går under parollen: ”Vi slår ett slag för alla människors rätt att definiera sig själva och sina liv, vilka de vill vara och vilka de vill älska.” På Biblioteket i Brandbergen skymtar regnbågsflaggor lite varstans. Några är extra utsmyckningar veckan till ära. På dörrar och hyllor finns frågor till en tipsrunda och precis vid utlåningsdisken finns ett boktipsbord med anledning av Lesbian Day of Visibility. Andra flaggor, som den i form av en stor matta, finns alltid på biblioteket.

Under veckan har biblioteken i Haninge och Haninge kulturhus blivit hbtq-certifierade av RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter). Janna Carleson jobbar på Biblioteket i Brandbergen och har varit drivande i frågan.

– Vi började prata om det för cirka fyra år sedan. Inledningsvis besökte vi bland annat Hallonbergens bibliotek, som är ett av de första biblioteken att certifieras. Vi räknade på det, och kom då fram till att vi för tillfället inte hade råd. Istället gjorde vi det vi kunde med de medel vi hade. Vi skaffade en regnbågshylla, började att tänka på det när vi köpte in böcker och arbetade med olika frågor. Det kunde vara: Hur ser hbtq-representationen ut i våra sociala medier? Eller: Hur uttrycker vi oss i text? 

I samband med regeringens satsning ”Stärkta bibliotek” 2018 sökte biblioteken i kommunen – i Brandbergen, Handen, Jordbro och Västerhaninge – medel tillsammans.

– Och då fick vi stöd för det och kunde påbörja utbildningen! 

Att vara ett hbtq-certifierat bibliotek innebär att all personal har genomgått fyra utbildningstillfällen hos RFSL, samt att de bundit sig till att vikarier och all annan personal också får utbildning. Därtill har biblioteken tagit fram en handlingsplan.

– Vi har varit en arbetsgrupp där jag och representanter för de andra biblioteken har varit med. Tillsammans med övrig personal som gått utbildningen har vi tagit fram olika målområden som behöver utvecklas, och hur. Alla har fått tycka till. Det har handlat om var är vi nu, vart vi vill komma och vad ser vi för problem. Nu har vi formulerat en femårig plan över hur arbetet ska fortsätta, och efter det behöver vi omcertifieras.

Janna berättar att målen handlar om ha ett antal programpunkter per år, utöver Regnbågsveckan, som representerar hbtq.

Det handlar också om att alla biblioteken ska ha ett gemensamt sätt att bemöta på. Att se över hur trygga lokalerna är, säger Janna Carleson och fortsätter:

– Och saker som att arbeta för att en bildbank ska tas fram för att ha tillgång till bilder på exempelvis regnbågsfamiljer. Det är en sådan sak som jag tycker är viktig.

Biblioteket i Brandbergen är det enda biblioteket i kommunen som både är skol- och folkbibliotek. Skolans och bibliotekets byggnader sitter ihop, och vissa dagar och tider är biblioteket endast öppet för skolan. Brandbergens skola är en F-9-skola, och många förskolor bokar in besök på biblioteket. Målgruppen är bred och Janna trycker på hur det därför är extra viktigt med hbtq-certifiering för just dem. 

– Det är lättare att nå barnen nu om att detta inte är några konstigheter än när de är 35 år. Och vi vet att det finns hbtq-ungdomar på skolan. För oss är det viktigt att de vet att biblioteket är en plats där de finns representerade. Men också eftersom detta är en skola i område som socioekonomiskt är svårt. Det kan vara ganska stökigt och det gör att lärarna kanske inte har supermycket resurser att sätta in för att prata om hbtq i skolan. Där vill vi hjälpa till med det vi kan, visa ett annat alternativ.

Janna Carleson berättar att de ökat synligheten av hbtq-symboler, som regnbågsflaggor, i biblioteksmiljön allt eftersom. Det har inte varit helt enkelt. När den stora regnbågsmattan införskaffades skapade det diskussion bland en del barn om varför det skulle få ta så mycket plats.

– Precis som det finns hbtq-ungdomar, finns det också de som har fått med sig problematiska åsikter.

Personalen har valt att inte ha själva regnbågssymbolen på bokryggarna, något som annars ibland finns på bibliotek. Därtill är regnbågshyllan placerad bredvid tv-spelen.

Det är absolut inte för att det är något att skämmas över, utan för att alla själva ska kunna berätta på sina egna villkor. Om de inte är redo kan de låtsas som om de kollar på tv-spel, och de kan låna böcker utan behöva att skylta med det.

Veckan innan Regnbågsveckan, som i år genomfördes för andra gången och är beslutad vara en årlig tradition, godkände RFSL handlingsplanen som biblioteken tagit fram.

– Även om det kanske är jag som drivit frågan, är alla i personalen intresserade, säger Janna Carleson. Och om vi inte hade haft en chef som stöttat hade det heller inte blivit en hbtq-certifiering. Det krävs att alla är med på det.

Text: Elin Mellerstedt

Bild: Elin Mellerstedt och Unsplash

OM HBTQ-CERTIFIERING

Hbtq är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera uttryck och andra identiteter. I Sverige kan verksamheter sedan 2008 genomgå en utbildning hos RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) och bli hbtq-certifierade. 

”Ledorden för RFSL:s certifiering är hållbarhet och långsiktighet. Genom att hbtq-certifiera er verksamhet får ni verktyg för att kunna arbeta systematiskt med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter.”

Hbtq-personers livsvillkor, normer kopplade till kön och sexualitet, och vad ett hbtq-kompetent bemötande innebär är viktigt i certifieringsprocessen, som genomförs under cirka fem månader. Utöver att utbildningen fokuserar och undersöker diskrimineringsgrunder och hur normer samverkar, ges också ett historiskt perspektiv över hur lagar och rättigheter förändrats. I viss mån anpassas den baserat på olika verksamhets förutsättningar.

Många olika typer av verksamheter som kommuner, ungdomsmottagningar, fritidsgårdar, sjukhus, förskolor och skolor väljer att  hbtq-certifieras. I skrivande stund finns sex certifierade förskolor i Sverige (och därtill ett antal öppna förskolor): Uddens förskola i Luleå, Håsta förskola i Norrtälje kommun samt Förskolan Nicolaigården, Egalia, Zinkens förskola Pysslingen och Långholmens förskola Pysslingen i Stockholm. I Modern Barndom nr 1/18 finns ett reportage om en av förskolorna, Nicolaigården i Gamla stan, som har tjugo års erfarenhet av genuspedagogiskt och normkritiskt arbete.

Läs mer

Prenumerera på Modern Barndom till dig eller till din förskola/skola