Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Sommarsymposium: Förskolan i krisernas, krigens och kriminalitetens tid, 12 – 14 juni 2024

5990 sek

Exkl. moms

Lägg i kundvagn

Reggio Emilias pedagogiska filosofi startades som en lokal ”motståndsrörelse” mot det fascistiska arvet efter andra världskriget. Kvinnorörelsen i staden och folkskolläraren Loris Malaguzzi, så småningom stadens barnomsorgschef, ville försöka ”vaccinera” varje ny generation mot alla former av antidemokratiska rörelser. Då krävs att man börjar med barnen. I Reggio Emilias pedagogiska filosofi görs ett grundläggande ställningstagande om förskolan och skolan som en demokratisk praktik för såväl barnen som för samhället runtomkring. 

Vad innebär detta för oss, nu, här, för förskolan i vår tid? Det är en allt oroligare tid där kriserna avlöser varandra, demokratin sätts på spel och krigen kommer nära. För vissa handlar oron om mat på bordet när pengarna räcker till allt mindre, för andra om hot och utsatthet eller oro för att barnen ska råka illa ut. I oroliga tider behöver vi påminna oss om Reggio Emilias tankar om att ett demokratiskt samhälle börjar i förskolan. Börjar med barnen. 

Förskolan kan inte lösa ekonomiska kriser, få slut på krigen eller stoppa skjutningar. Men förskolan kan försöka ge svar på de frågor som barnen, men också samhället ställer. Hur svarar vi på önskemålen om tidiga samhällsinsatser för att stärka barn och förebygga kriminalitet? Hur svarar vi på behovet av att bryta utanförskap och förbättra integration? Hur svarar vi, när motsättningar ökar och tilliten i samhället brister? 

Och framför allt – vilka frågor ställer barnen och hur svarar vi i förskolan på deras frågor?  

Sommarsymposiet 2024 handlar om detta. Svåra och oroande frågor, men angelägna för förskolan i vår tid.  

Sommarsymposiet är en mötesplats för pedagoger och forskare som arbetar i dialog med Reggio Emilia och andra intresserade. 

Föreläsare: Samhällsdebattörer, forskare, författare, pedagoger... (mer info nedan).

Föreläsningar: Här finns pdf över föreläsningar som är klara – fler kommer snart!

Välkommen!

Slide Sommarsymposium 2024

Föreläsare som är klara (fler kommer läggas ut snart): Klara Dolk, förskollärare och lektor i förskoledidaktik vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet; Katja Taimela, rektor och Nahrin Saliba, barnskötare, Rösberga förskolecenter i Södertälje; Katarina Gråhamn, förste förskollärare, Alexander Stenros, förste förskollärare och Per Dahlbeck, utvecklingssekreterare i Malmö; Anneli Öhrling, socionom och kurator på BRIS; Viveka Sjögren, författare och illustratör; Anna Palmer, docent i förskoledidaktik, lektor vid avd för förskollärarutbildning och -forskning, Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet; Christian Eidevald, gästprofessor i pedagogik med inriktning förskola vid Södertörns högskola; föreläsare i länk från förskolorna i Reggio Emilia ...

Ort: Stockholm

Datum: 12-14 juni 2024

Tid:

Ingår i priset: Lunch

Föreläsningar som är klara för Sommarsymposiet 2024

För att anmäla dig, lägg i kundvagn.

OBS: Sista anmälningsdag två veckor innan respektive arrangemang.

Anmälan är bindande. Vid avbokning 0-2 veckor innan kursstart debiteras 100 procent av utbildningsavgiften. Vid sjukdom/förhinder går det dock bra att överlåta kursplatsen till annan person på samma arbetsplats/enhet.

Reggio Emilia Institutet förbehåller sig rätten att göra ändringar i programmet. Institutet har också rätt att ställa in program. Om så är fallet återbetalas hela kursavgiften.

Till Programmet digitalt