Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Fyra Bilderbokstips Slide

Fyra bilderböcker att njuta av i sommar

Boktips från Modern Barndoms Elin Mellerstedt

2024-06-17

Få saker fungerar så väl som ingång till samtal med barn som böcker. Det är också något att samlas runt – eller samla ihop sig själv kring. Inför sommaren, med förhoppningsvis många möjligheter till tid och gemenskap, passar Modern Barndom på att tipsa om fyra bilderböcker som på olika sätt kan bidra till både samtal, eftertanke och underhållning. 

Få saker fungerar så väl som ingång till samtal med barn som böcker. Det är också något att samlas runt – eller samla ihop sig själv kring. Inför sommaren, med förhoppningsvis många möjligheter till tid och gemenskap, passar Modern Barndom på att tipsa om fyra bilderböcker som på olika sätt kan bidra till både samtal, eftertanke och underhållning. 

Hur mår Dim? 

Maria Nilsson Thore är en svensk illustratör och barnboksförfattare med hela 34 titlar i eget namn. Den päronformade lilla karaktären Dim introducerades i boken Vem ser Dim? (2017), och dök upp igen hösten 2023 i Hur mår Dim? (Bonnier Carlsén). Här är Dim överväldigad av skogens alla ljud – surrande insekter, tjattrande fåglar – och den tryckande värmen. Han kan inte tänka och måste bort, rusar i väg för att hitta lugn. I stora detaljrika, mjuka och ljusa bilder skildras vikten av att få behöva ro för sina tankar, och av att sedan få möjlighet att dela dem med någon. Åldersgrupp: 0-5 år.  

Efter stormen 

2020 debuterade textilkonstnären Ida-Lovisa Rudolfsson med barnboken Efter stormen (Mirando förlag), en broderad saga om tigerlängtan och fantasins kraft. Den drömlika berättelsen är textila kollage broderade med moulinegarn på gamla lakan och målade med textilfärg. Här möter vi Sam, ständigt klädd i tigerdräkt, som bor ensam på en ö och en morgon efter en storm hittar ett magiskt rep. Repet leder mot skogen, och vidare mot…  Från 3 år.  

Alla äter alla 

Få bilderböcker 2023 hyllades lika mycket som Aron Landahls faktabilderbok Alla äter alla (Rabén & Sjögren) – bland annat Augustprisnominerad och vinnare av bilderbokspriset Snöbollen. Inte konstigt – boken liknar få andra. Bilderna är detaljrika och mörka, nästintill gotiska i sin stil. Här hittas inspiration från såväl medeltida konstnärer som gamla skolplanscher, där varje uppslag skildrar naturens grymma kretslopp: trollsländan som äter myggan, grodan som äter trollsländan, snoken som äter grodan och så vidare. Texterna är kortfattade, informativa men med en dos humor, men visst är det framför allt bilderna som dröjer sig kvar. Från 3 år.  

Mitt bottenliv – av en ensam axolotl 

En axolotl är en litet leende groddjur som lever hela sitt liv på larvstadiet. Här möter vi en ensam axolotl, kanske den sista vilda på planeten, som lever förnöjsamt i sin pöl. Men pölen blir allt varmare och grumligare. Djur försvinner och andra flyttar in – och plötsligt kommer en jättevåg som sveper bort allt! Förlaget Berghs beskriver Linda Bondestams Mitt bottenliv – av en ensam axolotl (2020) som: ”En glad, ekologisk och existentiell bok om livet på jorden det bräckliga, men samtidigt robusta.” Här är en bok som bjuder in till frågor om klimatångest – men också hopp. Missa inte att förlaget har diskussionsfrågor för boksamtal på sin hemsida! Från 3 år.  
 
Text: Elin Mellerstedt 
 
Fotnot: Missa inte intervjun med Ida-Lovisa Rudolfsson i Modern Barndom nr 2/24. ”I stygnen bär berättandet” berättar hon om sitt skapande som textilkonstnär med fokus på broderi, kollage och färg, där berättande driver arbetet framåt. 
 

Prenumerera på eller beställ lösnummer av Modern Barndom