Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Bokrec. Ett Ord For Blod, Rec. Slidebild

En syster nära gängkriminalitet tar ordet

Bokrecension

2024-02-07

Nyhetssändningar, artiklar, debatter, böcker… Så mycket gängrelaterat våld med skjutningar och sprängningar de senaste åren, samtidigt som också populärkulturen är fylld av det. Men en bok som kom i höstas sticker ut, Faysa Idles Ett ord för blod.

Många är de politiker och poliser, jurister och journalister, och experter av olika slag som hörs om den eskalerande gängkriminaliteten. Emellanåt också de drabbade, familjer i hus som sprängts, människor som kommit nära skjutningar, även skadade och de som förlorat en vän eller anhörig. Men knappast de vars uppväxt präglas av sådana kriminella miljöer – och särskilt inte de som tidigt fick lära sig att de inte har rätt att höras: flickorna. Sedan i höstas finns det en som gör det.

I sin självupplevda bok Ett ord för blod (Lind & co) berättar Faysa Idle (med stöd av Daniel Fridell och Theodor Lundgren) om sin uppväxt nära kriminella män, även i hennes egen familj. 

En av hennes äldre bröder dras tidigt in i kriminalitet medan en annan, som utbildar sig, arbetar och skyr den världen, blir dess offer. Men han är inte den enda. Faysa mister också flera vänner i skjutningar.

I Ett ord för blod får vi följa hennes uppväxt som ung somalisk tjej i rubrikernas Tensta, om en vardag där alla måste förhålla sig till de kriminella gängen, om oskrivna regler, vapen, knark, pengar, och när den som nyss var en nära vän plötsligt är en fiende. 

”Det jag skriver om skriver jag för att man ska förstå det enorma psykologiska tryck många av oss i Järva, och liknande förorter, lever under på grund av att kriminaliteten och hopplösheten får gro”, skriver hon i sin inledning, men också att ”Det här är ingen klagovisa, jag vill inte att någon ska tycka synd om mig. Det jag varit med om är ingenting mot hur andra drabbats.”

Så tar hon ordet och gör just det, hjälper oss att förstå, och blir till en röst också för de många andra som vi tidigare inte hört – systrarna, mammorna – de som står bredvid bröder, söner och vänner som dör men också som dödar. En viktig röst!

Maria Herngren

I Modern Barndom nr 1, 2024...

... finns fler artiklar som tar upp gängbrottslighet, men också krig, trauma och andra kriser. 

I ”Oron behöver vara randig” intervjuas Hanna Thermaenius, psykolog på Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling, om att bemöta svåra frågor, barn med trauma och förskolan som förebyggande verksamhet.

I ”Förskola och skola spelar roll” intervjuas Janne Flyghed, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet, om ungdomsbrottslighet och gängvåld, samt presenteras även ny forskning.

Prenumerera på Modern Barndoms papperstidning