Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Modern Barndom nr 4 2023

Klimat & kultur

2023-11-07

I Modern Barndom 4/23 står klimat och kultur i fokus. Här intervjuas Kali Andersson, klimatpsykolog, om hur man kan prata med barn om klimatkrisen, och Andrei Khotimtchenko, ateljerista och lärare i slöjd, skriver om sina erfarenheter från lektioner i textilslöjd och utforskande där av hållbar utveckling. Modern Barndom möter också opera i Tensta, aktuella barnböcker om sorg och ZebraDans konstnärliga ledare Lisa Spets för ett samtal om dansens kraft och dans för barn. Därtill i Pedagogen Carina Olofsson och Azarina Kander Birgersson om arbetet på Vinslövs förskolor och om ”att dansa med miljön”. I Panelen svaras på ”Hur påverkar det dödliga våldet ert arbete med barnen i förskola/skola?” och i Signerat skriver Lisa Wool-Rim Sjöblom om ”Adoption – till vilket pris?”.

Panelen

Hur påverkar det dödliga våldet ert arbete med barnen i förskola/skola?

Att prata med barn om klimatkrisen

Modern Barndom möter Kali Andersson, en av psykologerna bakom organisationen Klimatpsykologerna där storskalig beteendeförändring står i fokus, för ett samtal om hur man kan prata med barn om klimatkrisen och vikten av kollektivt engagemang – vilket här också ges exempel på.

Slöjd som tar miljötänkande till ny nivå

Andrei Khotimtchenko, ateljerista och lärare i slöjd, delar med sig av sina erfarenheter från lektioner i textilslöjd tillsammans med elever i grundskolan, där de utforskar hållbar utveckling, ekologisk tänkande, återbruk och återanvändning, och där barnens röster får stort utrymme.

Dans som känns

– Dans fanns inte i det offentliga rummet när vi började. Det fanns som i att vi turnerade och var på förskolor, men ingen egen scen. Jag tyckte att det behövdes och var en självklarhet – vilket det nu också är! säger Lisa Spets, konstnärlig ledare på ZebraDans, i ett samtal om dansens kraft och det livsbejakande i att uppträda för en ung publik.

Liten opera stora frågor

Följ med till Tensta bibliotek och en föreställning med SOL, en skandinavisk musikteatergrupp, som bjuder barn och vuxna på operaäventyr.

”När någon skjutit någons bror”

Modern Barndom läser två aktuella barnböcker, Någons bror och Vi måste ge oss av, om bottenlös sorg och ofattbara händelser.

Reggio Runt

Hyllan

Hyllan lyfter fram två böcker: Höj hörstyrkan! Lyssnande pedagogik idag och i framtiden och Barnen som ville rädda världen: en reportagebok om miljöengagemang.

Pedagogen

Carina Olofsson, Bergmanska förskolan, och Azarina Kander Birgersson, fem förskolor, Vinslöv, Hässleholm 

Dokumentation

Varje barn har en berättelse, Bergsvikens förskolor, Piteå

Synpunkten

Karin Gandini, grafisk formgivare, kreativ ledare och idéutvecklare, Reggio Emilia Institutets styrelse

Signerat

Lisa Wool-Rim Sjöblom, serietecknare, illustratör och adoptionspolitisk aktivist, adopterad från Sydkorea

Köp Modern Barndom nr 4 2023

Prenumerera på eller beställ lösnummer av Modern Barndom