Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Klimatpsykologi och Terra-Pi

2023-11-07

I Modern Barndom 4/23 finns en intervju med Kali Andersson, en av fyra psykologer bakom organisationen Klimatpsykologerna där storskalig beteendeförändring står i fokus. I artikeln delar Kali med sig av tankar kring hur man kan prata med barn om klimatkrisen och vikten av kollektivt engagemang. Därtill om klimatpsykologernas arbete – vilket finns än mer att läsa om här.

Klimapsykologi Och Terra Pi Slide

Boken Klimatpsykologi

”Loppet är inte kört. Vi har fortfarande en chans att bromsa den värsta förstörelsen och förhindra katastrof. Experterna har inte glömt att varna oss, de varnar gång på gång. Men när det kommer till ett av vår tids allra största och farligaste hot fortsätter många som förut. Funderar, argumenterar, ägnar sig åt annat. Hur är detta möjligt? Varför gör vi inte mer när läget är så akut?”

I Klimatpsykologi – Hur vi skapar hållbar förändring (Natur och Kultur, 2019) visar psykologerna Kali Andersson, Frida Hylander och Kata Nylén hur vi med kunskap om människans beteenden, känslor och perception samt genom organisation och samarbete kan hitta verktyg för ett mer hållbart och effektivt klimatarbete. Boken försöker också på ett pedagogiskt sätt bland annat förklara varför vi gör – eller inte gör – som vi gör när det kommer till klimathotet och varför vissa tidigare strategier inte fungerat. Vetenskapsförankrad fakta varvas med personliga nedslag samt flertalet konkreta verktyg för beteendeförändring.

– Vi har försökt skriva den så att den ska fungera för både privatpersoner och organisationer, berättar Kali Andersson. Det är ganska roligt att läsa den nu, eftersom den är skriven innan pandemin. Så mycket har ändrats! När vi skrev den kunde man knappt använda ordet ”kris”, det var tabu och konspirationsaktigt. Därför nämner vi knappt kris, eller vad som händer i en kris – vilket nu nästan blir absurt och fegt. Men den innehåller fortfarande mycket forskning – även om vi här har sett hur forskningsfokus efter pandemin har ändrats – och grundläggande klimatpsykologi.

Terra-Pi

”Alla våra känslor behövs – även de jobbiga. Men vi behöver lära oss att hantera dem och att lyssna på vad de signalerar. I Terra-Pi skapar vi rum för att låta känslorna ta plats och utforskar hur vi kan använda och omvandla dem till en kraft som skapar förändring, både för oss själva och klimatkrisen!”

Terra-Pi är ett arvfondsfinansierat projekt från Folkuniversitetet och drivs tillsammans med Klimatpsykologerna. Projektet vänder sig direkt till ungdomar ålder 12 – 25 år, och genomför workshoppar, föreläsningar och utbildningar. Här finns också utbildningsinsatser för att öka kompetensen hos grupper som möter unga med klimatångest, så som pedagoger, och som stöd finns bland annat en metodbank med material och verktyg. Därtill finns inom projektet möjlighet för unga att organisera sig i bland annat Klimatkraftsgrupper.

Läs mer: https://www.terrapi.se

Poddar

I Klimatpsykologipodden, som producerade 20 avsnitt under åren 2019- 2020, fördjupar sig psykologerna Frida Hylander och Liv Svirsky i frågor som rör hur vi människor fungerar, reagerar och agerar i klimatkrisen. 

Klimatkänslor är en humorpodd om klimatet och psykologin med komikern Elin Almén och klimatpsykologen Kali Andersson. Kali berättar:

– Hypotesen är att människor i alla tider har skrattat åt elände för att kunna stå ut och det måste man få göra. Man måste få ta till sig det här i lagom doser, och skratta samtidigt. Den blandar fakta och skämt – men det framgår tydligt vad som är fakta och inte!

Vad håller ni på med?

I antologin Vad håller ni på med? (En bok för alla, 2019) samlas flera kända kreatörer för att dela med sig av sina tankar om klimatet i form av noveller, poesi, intervjuer, krönikor, serier och faktatexter. Medverkar gör bland annat Greta Thunberg, Björn Wiman och Inger Edelfeldt. Klimatpsykologerna medverkar med en förklarande text om klimatpsykologi.

Text: Elin Mellerstedt

Köp Modern Barndom nr 4 2023

Prenumerera på eller beställ lösnummer av Modern Barndom