Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Häpp! på Dieselverkstaden

2023-11-07

”Vila, snurra, sväva, stå. Kul att dansa när man är två. Här är ni, här är vi. Häpp!” I ZebraDans Häpp! för barn från två år står två kompisar och två pallar i fokus. Föreställningen utforskar lyhört och finstämt rytm, rörelseglädje och magi – och lockar till såväl spontana applåder som (lugn) spontandans.

Happ Dieselverkstaden Slide

– Just "här- och nu-grejen" gör det så speciellt att spela för barn, säger Lisa Spets, konstnärlig ledare för ZebraDans, i artikeln "Dans som känns" (Modern Barndom 4/23). De är här till 100 procent. Du kan inte släppa fokus, man ser dem i ögonen på ett helt annat sätt. Publiken ska känna sig trygg och inbjuden, och hur de interagerar eller agerar betyder jättemycket för vad som händer på scenen.

I uppsättning av Häpp!, som en lördag i oktober framförs på kulturhuset Dieselverkstaden i Nacka, är interaktionen tydlig – och det dröjer inte många minuter innan de första spontanapplåderna kommer. Därtill hänförda viskningar: ”Kolla! Skorna går av sig själv!” Och: ”Så kan jag också göra!”

Häpp! för barn från två år hade premiär våren 2023 och har sedan dess visats på hemmascenen på Södermalm i Stockholm och på turné runt om i Sverige. Uppsättningen cirklar kring de två dansarna Niklas Valenti, som tillsammans med Lisa Spets står bakom koreografin, och Martin Östman, som framför allt ansvarar för livemusiken (kompositör Clyde Blomberg) – lugn och finstämd gitarr som leder publiken genom föreställningen.

I samspelet både dansar de tillsammans och inspirerar varandra till härmanden, det jobbas med balans och mimik, små rörelser och större över hela scenen.

Häpp! har ett varmt och inbjudande tilltal, och därtill ett imponerande genomgående lugn. Även de plötsligare rörelserna följer mjukt tempo. Närheten till publiken är tydlig, och märks bokstavligen – stundtals är Niklas och Martin precis framför nässpetsen på publiken – men framför allt genom hur barnens utrop fint fångas upp utan att rytmen bryts. Det märks att barnen är fokus.

Flera barn i publiken har klätt upp sig – färgglada tyllkjolar för att effektfullare kunna svänga med – och visst blir det stundtals spontandans på läktaren, men framför allt smittar lugnet av sig. Rörelserna kan härmas även sittandes, och mest av allt övas koncentration och uppmärksamhet. Magiska inslag (pallar som börjar lysa!), diskreta ljud som inte får missas och här och var ett ”häpp” från Niklas och Martin, som också lämnar oss med just den uppmaningen: Alla vardagens små förehavanden kan vara ett ”häpp!” och vi, barn som vuxna, borde därför säga det oftare. Med Häpp! visar ZebraDans både på tilltro till sin unga publik och på dansens variationsrika konstnärliga möjligheter även för de yngsta.

Text: Elin Mellerstedt

ZebraDans i Modern Barndom

Missa inte intervjun med Lisa Spets, Niklas Valenti och Martin Östman i Modern Barndom 4/23, ”Dans som känns”, om ZebraDans (Sveriges första permanenta dansscen för barn och unga i Sverige, och som turnerar i hela landet), dansens kraft och varför det är viktigt med dans för barn.

Köp Modern Barndom nr 4 2023

Prenumerera på Modern Barndoms papperstidning