Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Modern Barndom nr 1, 2023

Värdegrund och kreativitet

2023-02-13

Modern Barndom möter en rad personer som på olika sätt utforskar, engagerar sig i och arbetar kring normer och för förändring. Två förskolor i Uddevalla har i flera år arbetat fram strategier och förhållningssätt kring värdegrund, våldsreducering, normer, samtycke och jämställdhet. Kristiina Tyni fokuserar i ett forskningsprojekt på könskreativa barn och deras familjers erfarenheter, och Martin Nihlgård delar med sig av upplevelser från ett transkollo. Ni möter också René León Rosales, Ailin Moaf Mirlashari och Yusuf Hussein för samtal om konst som social förändring, får följa med till Nagoya för erfarenhetsutbyte och i Signerat skriver Alex Haridi om Mumintrollen som klimatflyktingar.

Panelen

Vad händer när våra barn inte läser eller blir lästa för?

Konflikter ska inte behöva uppstå

På väggen på förskolan Kreatören i Uddevalla sitter färgglada lappar med hjälpsamma begrepp: samarbeta, turas om, använda, upptagen, medmänniska… Begreppen är en av många strategier som mynnat ut ur det flera år långa fokuset på och arbetet med värdegrund, våldsreducering, normer, samtycke, makt och jämställdhet.

Könskreativa identiteter och transkollo

Modern Barndom möter Kristiina Tyni, psykolog och doktorand, som i ett forskningsprojekt genom intervjuer skildrar könskreativa barn och deras familjers erfarenheter. Därtill Martin Nilhgård, Transammans förbundsstyrelse, förälder till en 15-årig transtjej och deltagare på det återkommande nationella transkollot för barn 0-12 år.

Erfarenhetsutbyte i Nagoya

Följ med Gunilla Essén, författare, föreläsare och pedagogista i Sigtuna kommun/Märsta, när hon hösten 2022 reser till Nagoya i Japan för erfarenhetsutbyte med professorer, forskare, studenter och pedagoger. Här berättar hon om resan och intryck från japanska förskolor och skolor.

Kampen om den egna berättelsen

– Det finns mycket forskning som visar hur det ekonomiska gapet i samhället ökar. Men vi får inte glömma kampen om den egna berättelsen, orden, identiteten, säger René León Rosales, etnolog och forskare. Modern Barndom möter även Ailin Moaf Mirlashari, konstnär och kultursocionom och Yusuf Hussein, föreningen Rise & Shoot, för samtal om konst som social förändring.

Dokumentation

Skapande skola-projekt om konsten att skriva, Leicy Olsborn Björby

Reggio Runt

Pedagogen

Eva Jibbefors, Sandskogens förskola, Nynäshamn

Synpunkten

Lovisa Sköldefors, Reggio Emilia Institutets styrelse och konsult åt Reggio Emilia Institutet

Signerat

Alex Haridi, manusförfattare och författare

Länk till Modern Barndom nr 1 2023