Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Modern Barndom nr 2 2023

Textil – ett av de 100 språken

2023-04-18

På många förskolor har uttryckssätt som lera, teckning och måleri fått en självklar plats. Textil verkar dock ha förpassats till stängda lådor. I Modern Barndom 2/23 samtalar Karin Furness och Maria Kozlowska om varför textil borde bli en del av utforskandet igen. I numret möter ni också andra personer och verksamheter som ur varierade perspektiv lyfter angelägna frågor och vikten av att utveckla våra tankar och sätt efter de förändringar som skett i vår samtid och behövs för vår framtid; forskarna Hillevi Lenz Taguchi och Lena Aronsson om den nya antologin ”Lyssnandets pedagogik i samtiden och för framtiden” och varför det behövs en ”ny” lyssnandets pedagogik, Dockteatern Tittut om dockteater och kulturell degradering, förskolan Frösundavik i Håbo om vikten av introduktion och i Signerat Tamams ordförande Daniel Camerini.

Panelen

Hur introducerar ni som Reggio Emilia-inspirerad förskola nyanställda?

Viktigt att värna om introduktion

På förskolan Frösundavik i Håbo värnas vikten av introduktion för både barn och kollegor. För detta har en tydlig organisation arbetats fram, med målet att alla – barn som vuxna – gemensamt ska äga kunskapen om materialen.

Dockteater som berör

– Dockteater är en fantastisk och konstnärlig teaterform. Genom dockor kan du berätta allt som du kan berätta på en teater – plus mycket mer! Det är en visuell form som är bra för fantasin, säger Sophia Segrell, konstnärlig ledare på Dockteatern Tittut, när Modern Barndom träffar henne för ett samtal om dockteater och kulturell degradering.

Textil – ett av de 100 språken

På många förskolor i Sverige har uttryckssätt som lera, teckning och måleri fått en självklar plats. Textil verkar dock ha förpassats till stängda lådor. Karin Furness och Maria Kozlowska samtalar om varför textil borde bli en del av utforskandet igen.

Omtag om lyssnandets pedagogik

Det är snart 20 år sedan Lyssnandets pedagogik publicerades i sin första upplaga – och 2020 blev Ann Åberg utsedd till hedersdoktor vid Stockholms universitet. Med anledning av det kommer i maj antologin Lyssnandets pedagogik i samtiden och för framtiden. Här berättar Hillevi Lenz Taguchi och Lena Aronsson, två av redaktörerna, om varför det kommer, och behövs, en ”ny” lyssnandets pedagogik.

Hyllan

Leda som arbetslag. Ledarskap och yrkesroller i förskolan

Reggio Runt

Pedagogen

Caroline Andersson, Förskolan Nyängsvägen 21, Bromma

Dokumentation

Barnens äng, Skapareverksta´ns Förskola, Klippan

Synpunkten

Sofia Hedin, pedagogista i Ryd, Linköping, och Reggio Emilia Institutets styrelse

Signerat

Daniel Camerini, ordförande, Tamam

Länk till Modern Barndom nr 2 2023

Prenumerera på eller beställ lösnummer av Modern Barndom