Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Bildspelet visar några av de kommunala förskolorna på Södermalms många installationer när de firar Förskolans dag på Medborgarplatsen i Stockholm.

Många av dessa förskolors barn i Gamla stan, på Södermalm och i Hammarby sjöstad var också där och dansade och sjöng (som här med Oscar Danielsson på scen), programmerade, målade, tittade på varandras arbeten, möttes, och inte minst "gjorde sina röster hörda i staden".

De yngsta medborgarna tar plats på Medborgarplatsen

Förskolans dag 18 maj 2022

2022-05-19

På förskolans dag varje år i maj delar många förskolor över hela landet med sig av sin verksamhet på gator och torg, i parker och på sina gårdar för att ge fler möjlighet att ta del av de yngsta barnens undersökande och skapande, reflekterande och synpunkter. Inte minst för att våra yngsta medborgare ska få ta plats och göra sina röster hörda i samhället. Just det fick barnen i Södermalms alla kommunala förskolor göra för första gången någonsin på Medborgarplatsen i Stockholm.

– Det är helt fantastiskt att barnen får inta den här platsen, Medborgarplatsen, och äga den under en hel dag, och med vilket engagemang! sammanfattar Moa Hjelm, pedagogisk utvecklare på Södermalms stadsdelsförvaltnings förskoleavdelning, om hur stadsdelens yngsta medborgare fått ta plats där så många andra medborgare annars brukar ta plats för att göra sina röster hörda i olika frågor.

Denna soliga majdag 2022 är det så äntligen dags för barnen att genom en mängd olika installationer visa på några av alla komplexa lärprocesser som pågått på deras förskolor under deras senaste års hållbar framtids-arbete med projektfrågan ”Vad kan växa i vår stad?".

– Tanken att vi skulle göra något sådant här tillsammans i vår stadsdel har funnits ett tag, men med pandemin blev det klart först i februari-mars så alla förskolor fick som utmaning först då att de skulle göra en gemensam installation till Förskolans dag. En utmaning som alla löst på lite olika sätt, tillägger Moa.

Något som installationerna på Medborgarplatsen denna dag verkligen visar, inte bara till innehåll utan också i val av material, uttryck, form, färg, storlek...

– Vi är ju en stor och ganska utspridd stadsdel, men så gott som alla femåringar har åtminstone varit här idag, berättar Moa, och om hur de har kunnat ta del av varandras arbeten, sjunga och dansa tillsammans, programmera och måla... På biblioteket har besökare också kunnat se en kortare film med några exempel från barnen arbete med film. 

– Nästa år vill vi försöka så ännu fler barn kan få komma hit och vara med. I år var det ju första gången så det tar förstås lite tid att veta vad som fungerar, förklarar Moa Hjelm, och att då kommer alla också att kunna ha siktet inställt mot Förskolans dag redan från början när de sätter igång med sin nya projektfråga ”Vad lever och möts i vår stad?” i höst.

Text & bild Maria Herngren

Södermalms kommunala förskolor

  • 45 förskolor i Gamla stan, Hammarby sjöstad och på Södermalm
  • där går cirka 2715 barn 
  • under senaste läsåret har förskolorna arbetat med ett hållbar framtid-projekt utifrån frågan "Vad kan växa i vår stad?". Nästa läsår kommer de arbeta med frågan "Vad lever och möts i vår stad?" 

Förskolans dag

  • instiftades av Lärarförbundet 1984 för att visa att förskolan var en pedagogisk verksamhet som bedrev utbildning
  • firas den tredje torsdagen i maj (dock ej helgdag) för att lyfta förskolan som utbildningsform och göra barnens röster hörda i samhället.