Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Modern Barndom tipsar om barnrätt & barnkultur

2021-02-01

Nu är det drygt ett år sedan Barnkonventionen blev lag i Sverige, ändå har detta arbete för barns rättigheter bara börjat, även om många – pedagoger, socialarbetare, läkare, föräldrar, organisationer – hållit på länge.

Modern Barndom tipsar här om några hemsidor där man kan läsa eller lyssna på mer om ”Barnrätt” – och om ett par barnkulturevenemang som är öppna för alla. Det första – en nordisk barn- och ungdomskonferens – redan 3 februari.

Nordisk konferens om barn- och ungdomslitteratur

Onsdag 3 februari sänder Nordisk Barnehage en heldagskonferens som är öppen och gratis för alla att följa. I programmet medverkar olika institutioner inom det nordiska barn- och ungdomslitteraturfältet med föreläsningar om ”Att möta det svåra med humor”, ”Fisens liv. Humor i text och bild”, "Humor som survival kit”, "Den farliga humorn", vilka direktsänds via Sølvbergets YouTube-kanal.

Konferensen den 3 februari

Centrum för barnkulturforskning firar 40 år

I 40 år har Centrum för barnkulturforskning vid Stockholms universitet arbetat för att stärka barnkulturens ställning i Sverige. Detta vill man så klart fira!
18 mars klockan 15:30-17:00 gör de det genom att bjuda på en stjärnspäckad minigala fylld av både underhållning och allvar. En digital gala som kommer att direktsändas från Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Mer om detta och hur man anmäler sig här under.

Jubileet 18 mars

Undersökning I Grönskan, Större Bild

Barnombudsmannens ”Barnrätt i praktiken”

Här finns kunskap om barnkonventionen och hur den kan genomföras:

Barnombudsmannen

Barnrättscentrum

Barnrättscentrum vid Juridiska fakulteten vid Stockholms universitet verkar för att barns rättigheter ska respekteras och realiseras genom forskning och samverkan. De ordnar till exempel seminarier och ger ut publikationer, och driver en barnrättsblogg, där till exempel Anna Kaldal, professor i processrätt, i november reflekterade över om Sverige verkligen lever upp till barnkonventionens krav när ett barn utsatts för våld av en förälder.

Barnrättscentrum

Rättighetsbärarna på UR Play

Utbildningsradions serie Rättighetsbärarna tar upp vad det innebär att barnkonventionen blivit lag och hur vi kan bli bättre på att leva upp till den? Serien låter framför allt rättighetsbärarna själva komma till tals, genom att lyssna till barns erfarenheter och berättelser utifrån barnkonventionens olika artiklar. Men också makthavare och experter som får lyssna, kommentera och ge vägledning. I den här serien kommer till exempel barn som lever papperslösa, som suttit på institution större delen av sin ungdom eller som lever med föräldrar som är med i IS till tals.

UR Play

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, tar fram och sprider kunskap inom två huvudområden: ungdomspolitik och politiken för det civila samhället. Utgångspunkten för myndighetens arbete är de drygt 1,5 miljoner barn, ungdomar och unga vuxna mellan 13 och 25 år i Sverige. De tar fram kunskap om deras levnadsvillkor inom många olika områden och verkar för att ungdomsperspektivet finns med och utvecklas i andra myndigheters och kommunernas arbete. De fördelar även bidrag till olika organisationer och projekt.
På deras hemsida kan man bland annat fritt ta del av dokumentationer från tidigare utbildningar och konferenser – och olika publikationer.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor

Text: Maria Herngren

Bild: Lukas Wensby