Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Modern Barndom nr 3, 2020

2020-10-26

I detta nummer av Modern Barndom – som utökats med fyra sidor – delar praktiken frikostigt med sig av sin vardag. Både av den ”nya” vardag som pandemin lett till, med berättelser från Sverige men också från Norge, Irland och Sydafrika. Men också av annat spännande projekterande och ateljéarbete.

Panelen

Vilka är er största utmaningarna i höst och vinter? På det svarar Ingela Åström, ateljerista i Luleå, Camilla Karlsson, pedagogista i Falkenbergs kommun och Birgitta Kennedy, pedagogisk ledare i Malmö.

När naturvetenskapliga fenomen blir lekkamrater

Ett hållbar framtid-projekt fyllt av kemi och fysik, men också ett projekt om barns vardagliga förbindelser i staden – och om påhittighet och lekfullhet! Pedagogistan Lena Bäckström skriver om ett projekt på förskolan Trädgården i Piteå, vilket också engagerar forskaren Sofie Areljung.

Coronapandemin och förskolan

Hur påverkar covid19 barnens utforskande, skapande, lärande och relationer i förskolor och skolor, men också personalen och familjerna? Många har hörsammat Modern Barndoms efterlysning och några berättelser har vi redan publicerat på hemsidan. Här kommer nu fler – även på hemsidan – från olika håll i Sverige, men också från Norge, Irland och Sydafrika.

Ateljén som språkverkstad

Andrei Khotimtchenko, ateljerista på Granens förskola i Botkyrka, lyfter fram axplock och blandar essenser som kan vara kännetecken på att en ateljé har blivit en språkverkstad.

Reggio Runt

Pedagogen

Fatmire Ardolic, barnskötare på förskolan Paletten i Växjö

Pedagogisk dokumentation

Hållbarhet har många dimensioner, det visar projekterandet hos Förskolan Friarelyckan 53 i Kärra, Göteborg, som här bidrar med en dokumentation om ”Magiska färgpennor”.

Synpunkten

Anna Söderström Ahrborn, internationell koordinator Reggio Emilia Institutet

Signerat

Emma Wennerström, Barnrättsbyrån

Prenumerera på Modern Barndom till dig eller till din förskola/skola

Coronapandemin & förskolan. Modern Barndom publicerar mer om detta också på sin hemsidan