Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Modern Barndom nr 4, 2020

2020-11-04

I detta nummer av Modern Barndom berättar bland annat tre förskolor i Östersund om sitt mångåriga arbete kring mat och måltider – och tre föräldrar i Reggio Emilia om sina familjers liv under de långa månader som förskolor och skolor varit stängda under pandemin. 

Panelen

Tre forskare svarar på: Vilken för förskolan viktig vetenskaplig forskning och Reggio Emilia-inspirerad praktikutveckling skulle du vilja se mer av, och rentav samarbete kring mellan dessa?

En ansvarsfull gastronomi

Förskolorna Guldkusten, Fröhuset och Bikupan i Östersund har under 30 år byggt viktiga värden kring maten och måltiden. Följ med på en matresa där de själva skriver om sitt arbete, inte minst kring de begrepp som hjälpt dem att utveckla sin verksamhet via matprat och matateljé till den organiska ateljé och ansvarsfulla gastronomi som de jobbar med idag.

Familjer om livet under pandemin i Reggio Emilia

Möt tre föräldrar som berättar om sina familjers liv under de många och långa månader som alla förskolor och skolor varit stängda i Italien, och familjerna inte har fått lämna sina hem.

Workshop i Reggio Emilia Institutets ateljé

Modern Barndom besöker en workshop i Reggio Emilia Institutets ateljé, där ateljeristan Maria Kozlowska ringlar, kavlar, tummar, skulpterar och konstruerar i lera tillsammans med deltagarna, som en introduktion i att arbeta tredimensionellt – med lera – och Reggio Emilia-inspirerat i förskolan.

Hyllan

Katinka Vikingsens Rum för lärande (Lärarförlaget) är en fullspäckad men samtidigt generell bok om rummen där barndomen pågår, skriver Leicy Olsborn Björby i sin recension. Hyllans boksidor berättar också om: När barnen får välja – Barnens favoriter på Matildaskolan där maten lagas från grunden, en förskolas kokbok och berättelse om sitt arbete, och Estetikens kraft – att skapa uttryck och mening i förskolan, med många exempel från olika praktiker.

Reggio Runt

Pedagogen

Ann-Catrine Magnusson, pedagogista & torgetpedagog i Lidköping

Fågelräddare som aldrig ger upp

På förskolan Sjöängen i Bromma startade ett projekt 2017 på barnens initiativ utifrån allt skräp som slängs i naturen. Ett projekt som sedan dess bara pågår – hela dagarna – tack vare barnens engagemang, nyfikenhet och kreativitet.

Dokumentation

”Barnen försöker komma nära fåglarna”, en av Brommaförskolan Sjöängens många dokumentationer i ett långt och intensivt fågelräddar-projekt.

Synpunkten

Per Bernemyr, en av Reggio Emilia Institutets grundare

Signerat

Henrik Ståhl, skådespelare och författare

 

Prenumerera på Modern Barndom till dig eller till din förskola/skola