Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

1000-tals lyktor – barnens egen manifestation

2020-12-01

I slutet av november har allt fler förskolebarn i Sverige, tillsammans med sina pedagoger, föräldrar och andra, tänt 1000-tals lyktor på torg och andra allmänna platser. En ljusmanifestation för och av barn som startade i Umeå 2005 och som sedan spridit sig över Sverige. Även i år ville förstås barnen tända sina lyktor, som till exempel i Västerås där man coronasäkrade ljusfesten genom att göra den digital och fira på respektive förskola istället för tillsammans i botaniska trädgården och runt stadsbiblioteket.

Ljusfesten Västerås, Stor Puffbild

”Vi vill utmana och inspirera alla pedagoger på förskolor i Sverige att göra detsamma, så att barns lyktor ska lysa på många platser i hela Sverige under samma himmel och samma kväll. Så att det blir en nationell manifestation för och av barn.”

Detta berättade Benny Dahlberg, pedagogista på Idéan (för- och grundskolans pedagogiska och kulturpedagogiska utvecklingscentrum i Umeå) vilket var en av initiativtagarna till denna ljusmanifestationen, för Modern Barndom 2014 (i MB 4/14). Därefter har sannerligen denna ljusmanifestation spridit sig över Sverige.

I fjol firade till exempel förskolorna i Västerås tillsammans med barnens familjer, Västerås stadsbibliotek, Skapande förskola i Västerås och KÅC, Kreativt återanvändningsCenter, denna ljusfest genom att synliggöra barnens röster än mer i det offentliga rummet, genom att fråga barnen själva vad de skulle vilja ha rätt till nu när Barnrättskonventionen skulle bli svensk lag (1 januari 2020). Och de fick många svar som till exempel detta: ”Alla barn i hela världen har rätt till kärlek för att må bra”, vilket Modern barndom skrev om i nr 1/20.

I år fick Västerås barn och pedagoger fira ljusfesten coronasäkert på sina egna förskolor. Men fler kommer att kunna få se deras ljusverk på stadsbiblioteket och i de lokala biblioteken i Västerås. Men redan nu bjuder Kreativt Återanvändningscentrum på glimtar från denna ljusfest i en film (se nedan).

Maria Herngren

Här delar KÅC i Västerås med sig av sin film

Prenumerera på Modern Barndom till dig eller till din förskola/skola