Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Ljudlig vår – för klimatet

2019-03-16

På mer än 2000 platser i världen tågar unga för klimatet. Det är fredag 15 mars. Kallt regn faller över staden där allt startade sju månader tidigare, efter en extremt het sommar, då en ung människa satte sig utanför riksdagshuset och började skolstrejka för klimatet. Idag gör desto fler som Greta Thunberg.

  • PICT0033.jpg
  • PICT0030.jpg
  • Sergel klimatet 1.jpg
  • Sergels torg - klimatet.jpg

– Rädda klimatet! Ropen skallar över Sergels torg, Hamngatan, Kungsträdgården, förbi slottet, återigen över Mynttorget. Överallt syns handtextade plakat:

Alla klagar på vädret men ingen gör något åt det

Klimatet före allting

Vi kan inte vänta

If you do your homework – We’ll do our

Modern Barndom går bland tusen och åter tusen unga som befinner sig där just nu, i en modern, i betydelsen samtida barndom (och ungdom). Men är den också modern i dess andra betydelse: nymodig, nutidsmässig och i ropet? Modig är den i alla fall, och framtidsmässig, och omtalad. Jag lyssnar. Bredvid mig går några unga tjejer.

– Jag älskar Greta, säger en av dem.

– Nu när vi är så många måste de väl ändå lyssna och göra mer! säger en annan.

Bruna kartonger har blivit till skyltar, lakan till banderoller och tuschpennor förmedlar viktiga budskap på kinder och pannor.

Vi har ingen plan(et) B

Det är vår framtid

No more excuses

Roses are red – Violets are blue – The earth is dying – and so are you

Varför ska vi gå i skolan om ni ändå vägrar lyssna på de utbildade?

Kärlek, trygghet och framtidshopp. Det, om något, är vuxenvärldens ansvar gentemot varje ny generation, men är det verkligen vuxna som ger unga hopp?

Adults tell kids to clean their room Kids tell adults to clean the planet

Jag vill ha en framtid

The climate can´t wait

Climate justice now

I´m sure the dinasaurs thought they had time too

För snart sextio år sedan kom biologen Rachel Carsons bok Tyst vår, som handlade om vilka förödande effekter bekämpningsmedel som DDT har, att insekter och fåglar skulle tystna och dö ut. I dag är en Ljudlig vår, av ungas röster, för att insekter, fåglar, isbjörnar och de själva inte ska tystna och dö ut.

Let´s not talk about polar bears the way we talk about dinasaurs

Is this how you treat your mother

The climate is changing why aren´t we?

No economy on a dead planet

Earth is hoter than my boyfriend and he is hot

För snart 2 500 år sedan skrev Aristofanes komedin Lysistrate om Atens och Spartas kvinnors sexstrejk för att få slut på det peloponnesiska kriget som då varat i tjugo år. Idag lär vi i bästa fall ha tio år på oss att vända uppvärmningen och rädda planeten. Och idag, år 2019, är det barnen som strejkar – inte i en pjäs utan på riktigt.

Save my generation!

Förändra systemet inte klimatet

Sluta skräpa ner

Barn och unga som höjer sina röster, strejkar, vågar ifrågasätta och går samman för att kräva sina (och därmed allas) rättigheter till en framtid på en planet där det råder mångfald av liv.

Ingen kan göra allting men alla kan göra något

One earth one chance

Vakna!

Text: Maria Herngren