Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Modern Barndom nr 1, 2019

2019-02-06

Ny artikelserie om Reggio Emilia-inspirerade förskolor runt om i Sverige, framför allt i kommuner där Modern Barndom inte varit tidigare. Följ med till Södra förskolan i Hofors, och Grimstofta förskolor i Sjöbo. Modern Barndom bjuder denna gång också på en extra bilaga, om vad ett samarbete mellan en pedagogista och ateljerista kan betyda för en förskoleorganisation. Därtill en krönika om hur vuxna idealiserar barndomen och glömmer barns maktlöshet, och en dokumentation om kroppars förmultningsprocess, med mera.

Panelen

Tre deltagare i Reggio Emilia Institutets nätverksprojekt berättar om varför de engagerar sig i Hållbar framtid.

Reggio Emilia-inspirationen i Hofors

”Vi är inte där än! Fast det har känts så hela tiden, att nu är vi där. Men så blickar vi tillbaka och inser att vi inte var det”, säger pedagogistan Mats Pettersson, när han får frågan om när Södra förskolan i Hofors blev Reggio Emilia-inspirerad.

Reggio Emilia-inspirationen i Sjöbo

”Det måste få ta tid”, säger Eva-Karin Oldén, specialpedagog på Grimstoftas förskoleenhet i Sjöbo, om deras pedagogiska utvecklingsprocess som de började för några år sedan med satsning på pedagogisk dokumentation, gemensam reflektionstid, projekter- ande arbete, miljöer ...

Ateljeristan & Pedagogista

Förskoleorganisationer har mycket att vinna på pedagogista- och ateljeristasamarbete. Gunilla Essén och Leicy Olsborn Björby berättar om vad ett sådant samarbete betyder för deras förskolområde i Uppsala och arbetet med hållbar framtid där.

Hyllan

Böckerna Förskolans arbete med naturvetenskap och teknik, och Att skapa språk och mening – Litteracitetsarbetet i förskola och förskoleklass recenseras.

Ateljeristan & kulturen

Ingela Nilsson, ateljerista och förskollärare på Hedlunda förskola i Umeå.

Reggio Runt

Ny medlem i Modern Barndoms redaktionsgrupp, lästips om forskning, möte mellan Nepal och Reggio Emilia, Bordercrossing i Örebro ...

Pedagogen

Möt Aylin Aksel, barnskötare på förskolan Aspen, Norsborg

Pedagogisk dokumentation

”Från kropp till skelett” i Hofors.

Synpunkten

Sonja Lundmark, Reggio Emilia Institutets ordförande, om vikten av att så frön.

Signerat

Kristoffer Leandoer, författare, om barns önskan om att växa upp och vuxnas barndomsidyllisering

Prenumerera på eller beställ lösnummer av Modern Barndom