Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Modern Barndom nr 2, 2019

2019-04-15

I serien Reggio Emilia-inspirerade förskolor besöker Modern Barndom Värsås, ett litet samhälle nära Skövde. Samtidigt tar Clowner utan Gränser oss återigen med ut i världen, till Rwanda. Forskaren Mie Josefson intervjuas om omsorgen i förskolan, medan pedagoger, pedagogistor och ateljerista medverkar om allt från vikten av kreativa processer till att arbeta med ”tillsammanshet”. Möt också Salar, papperslös ung flykting som nu får utveckla sitt konstnärsskap tack vare 100-språkspiset. Och Isabelle Axelsson, gymnasieelev och klimataktivist, som skriver om ”Det är vi som ska bo här i framtiden”.

Panelen

Tre deltagare i Reggio Emilia Institutets pedagogistautbildning berättar om varför de går denna utbildning?

Reggio Emilia-inspirationen i Värsås

"Vi hjälps åt. Vi skuggar varandra, tycker och tänker tillsammans, tittar på varandras hemvisten, försöker se varandra och utnyttja varandras olika kompetenser. Grupplärandet är verkligen fantastiskt, både för oss och för barnen", säger Camilla Thempo, pedagogista på Värsås förskola.

Det ansvarsfulla mötet

”Det var svårt att ställa frågor om omsorg", säger universitetsadjunkten och omsorgsforskaren Mie Josefson, som i fjol kom med avhandlingen ”Det ansvarsfulla mötet. En närhetsetisk analys av omsorgens innebörder i förskolan”.

Clowner utan Gränser i Rwandas flyktingläger

Ann Hageus, som tidigare tagit med Modern Barndoms läsare till Rumänien, Burma och Bangladesh, reser denna gång med Clowner utan Gränser till flyktingläger i Rwanda.

Nominera till 100-språkspriset

Förra året prisades Historieberättarna. Vem eller vilka får priset i år? Nu är det dags att återigen nominera personer, grupper eller organisationer så att juryn därefter kan ta vid och utse årets pristagare.

Papperslös men inte bildlös

För tre år sedan flydde Salar från ett hårt våldsdrabbat land. För två år sedan skapade hen sitt livs första teckning där längtan efter mamma tog gestalt. I dag sitter Salar med två av Historieberättarnas medarbetare för att börja det arbete som skall bli hens första utställning. Det som Historieberättarna nu använder 100-språkspriset till.

Ateljeristan & Pedagogista

Michelle Smid Ekström, ateljerista på Grimsta förskolor, skriver om vikten av konst och kreativitet, inte minst för att skapa ett hållbart samhälle.

Reggio Runt

Modern Barndoms redaktionsgrupp har fått förstärkning, Bordercrossing kommer till Härryda, 42 länder möts i Reggio Emilia, mm.

Hyllan

Reggio Emilia Institutet har publicerat många skrifter tillsammans med Skarpnäcks förskolor. I nya ”Bagarmossen och världen” är det barnen och deras undersökande som får ta all plats, och deras språk, såväl de 100-språkliga som flera skriftspråk: svenska, arabiska, spanska, persiska ...

Pedagogen

Könul Ismayilova har mycket att berätta om sitt och sina kollegors arbete på förskolan Långbäling i Södra Jordbro, som hur de arbetar med ett eget pedagogiskt lexikon.

Pedagogisk dokumentation

Välkomnande under ett vardagligt möte mellan två barn, vid en inskolning på Värsås förskola.

Synpunkten

Lovisa Sköldefors, Reggio Emilia Institutets vice ordförande, på spaning efter "det goda livet"

Signerat

Isabelle Axelsson, gymnasieelev och klimataktivist, om "Det är vi som ska bo här i framtiden"

Prenumerera till dig eller din förskola/skola – eller beställ lösnummer