Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Modern Barndom nr 3

2018-09-04

Modern Barndom nr 3/18 firar Reggio Emilia Institutets 25 år med att spana mot framtiden. Här berättar vi lite om vad detta nummer innehåller.

Panelen

Modern Barndoms frågesida frågar några som var barn på Höjdens förskola i Hammarby under 1990-talet när ”Stockholmsprojektet” pågick där om vad de minns från din förskoletid.

Förskola 2018 & Förskola 2043

Idag finns det över en halv miljon 1-5 åringar i Sverige. Hur vill du att dagens förskola skall vara för dem – och för deras barn om 25 år?  Läs vad Lars Lerin, Helen Sjöholm, Pernilla Stahlfeldt, Peter Gärdenfors och många fler i Sverige och runt om i världen svarar.

Alexandra Pascalidou & 100-språkspriset

”Vissa uppdrag är för viktiga för att avfärda”. Möt journalisten. Författaren och programledaren Alexandra Pascalidou, som berättar om varför hon tackat ja till att sitta med i juryn för 100-språkspriset och att dela ut det.

Ateljeristan & kulturen

Leicy Olsborn Björby, konstnär och ateljerista, skriver om vikten av att vara i rörelse.

Har vi gjort barnet osynligt igen?

"Jag har sedan länge hakat upp mig på att man idag bara pratar om barnen, om barn som grupp, som ’flock’. Med barn utgår man dessutom oftast från medelklassbarn i homogen miljö och påstår att samma pedagogik passar alla barn om bara pedagogen gör på rätt sätt”, säger Hillevi Lenz Taguchi, professor i barn- och ungdomsvetenskap med inriktning mot förskolan, som nu vill uppmärksamma hur viktigt det är att pedagoger också ägnar sig åt det individuella barnet

Reggio Runt

Följ med till Skövde, Kalmar, Gräsgård ... och läs om nya böcker, skrifter, föreläsningar, med mera.

Pedagogen

Möt Nina Vågström Koponen, utepedagog i föräldrakooperativet Förskolan Fjällbjörken i Kiruna.

Pedagogisk dokumentation

BarnCompaniet i Boden berättar om hur de undersökt hur ett lärande för hållbarhet kan se ut i förskolan.

Synpunkten

Harold Göthson skriver om min röst – din röst – mitt ansvar.

Signerat

Ylva Mårtens, frilansjournalist och författare till boken ”Vad säger barnen?” om konsten att intervjua barn, skriver här om "Barn ska få vara barn, eller?".

Prenumerera på eller beställ lösnummer av Modern Barndom