Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Fakta med själ & hjärta om kropp & abc

2018-02-05

Kroppens ABC (Olika förlag) signalerar klassisk ABC-bilderbok från A till Ö. På varje uppslag möter en ny bokstav, där ena sidan rymmer ett ord som börjar på just denna bokstav medan andra sidan bjuder på en rikligt illustrerad bokstav. Men här upphör likheterna om man med ”klassisk” förväntar sig ord som gamla ABC-böcker lyfte fram. Likaså när det gäller texternas innehåll och längd, vilka snarare påminner om ett slags uppslagsbok fylld av miniessäer. Denna ABC-bok borde dock kunna bli en ny klassiker, inte minst i hur den nyskapar denna genre.

ABC slide.jpg

Kroppens ABC lär ha kommit till när en av författarna, Lina Boozon Ekberg sökte efter ett bra sätt att kunna prata om lite mer ”känsliga” saker med sin treåring, som just råkat få syn på mensblod för första gången. När hon sökte efter information om böcker som skulle kunna vara till hjälp på ett föräldraforum fick hon inte mycket tips, däremot fick hon kontakt med flera andra föräldrar som också saknade böcker om sådant som kan vara ”knepigt att prata med barn om”.

Så föddes idén att skriva en bok tillsammans – en rolig faktabok för högläsning – genom att kombinera två saker som ofta intresserar barn: bokstäver och den egna kroppen. Men Lina Boozon Ekberg, Eva Emmelin och Linda Madsen var inte bara måna om att deras bok skulle ha fokus på fakta utan också på mångfald och olika kulturella normer, vilket märks.

Det här är både en faktaspäckad ABC-bok om kroppen, som en bok där alla möjliga slags kroppar finns med och ses som lika värdefulla oavsett kön, ålder, etnicitet, funktionsvariationer, storlekar, intressen ... Därtill skrivet med själ och hjärta, nyfikenhet och allvar och glädje, om de så tar upp Armsvett, Döden, Kärlek, Mens, Oro, Queer, Snippa & Snopp eller Wienervals. Miniessäerna – ja just så känns de – om allt detta, liksom om många andra ord, är i sig små äventyr som sätter tankarna i rullning. För att inte tala om bilderna som fortsätter berättandet med olika människor som gör olika saker på varje sida.

När jag i slutet av boken får veta att illustratören Alya Vindelman gärna gör än mer fysiska saker med sin egen kropp än att bara teckna och måla förstår jag med ens vad jag också sett i hennes bilder. En luftakrobat, som medverkat i nycirkusföreställningar, är förstås rätt person att kunna ge gestalt åt all den rörelseglädje, energi, lust, lekfullhet, nyfikenhet och upptäckarglädje som våra kroppar kan besitta.

Maria Herngren

Fotnot:

I nr 1/18 besöker Modern Barndom förskolan Nicolaigården i Maria-Gamla Stans förskolor, som har tjugo års erfarenhet av genuspedagogik och även att arbeta normkritiskt, samtidigt som höstens #metoo-berättelser väller fram.

I samma Modern Barndom tipsar vi också om många nya bra barnböcker som till exempel ger röst åt flera olika slags familjer. Och även böcker för pedagoger om genuspedagogik och hur man kan arbeta normkritiskt i förskolan och skolan.