Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

MODERN BARNDOM NR 3

2016-09-19

Modern Barndom nr 3/16 finns nu ute hos prenumeranterna. Här berättar vi lite om denna tidnings innehåll. Vi publicerar också kontinuerligt fler artiklar, recensioner och kolumner här på hemsidan.

Panelen, Modern Barndoms frågesida, berättar Rita Svensson, Ann-Sofi Öhman och Ina Mellberg om vad de tar med sig hem från sommarsymposiet, som i år till stor del handlade om migration och skarpa gränser utifrån ett estetiskt perspektiv.

På djupet för att förstå

Varje vår åker flera hundra svenska pedagoger, pedagogiska ledare, chefer och politiker med på Reggio Emilia Institutets veckoseminarium i Reggio Emilia i Italien. För första gången finns nu denna vecka dokumenterad i bild. Se några av fotografen Elsa Gregersdotters bilder här i Modern Barndom.

• Planetskötarna på Kungsholmen

"Vi behöver barnens kreativitet. De är så kloka, engagerade och tänker i helt andra banor", säger Angelika Hatlevoll, tf förskolechef för St Görans förskoleområde på Kungsholmen i Stockholm, om barnens hypoteser och uppfinningar i det Hållbar framtid-projekt som hjälpt dem att fördjupa sitt projekterande.

• ”Vi älskar historia”

När två-tre-åringarna kom tillbaka till sin avdelning på förskolan HallonEtt i Jönköping efter sin sommarledighet för tre år sedan var de särskilt intresserade av båtar. Ett intresse som ledde till ett spännande historiskt projekt om bland annat skeppet Vasa – men också ett projekt om dåtid, nutid och framtid – där inte minst barnens tro på framtiden blivit särskilt viktig att måna om.

• Barnbok om Vasaskeppet

Med Modern Barndom finns denna gång en barnbok som sjutton barn och deras förskollärare på HallonEtt i Jönköping har gjort om skeppet Vasa, i samarbete med Reggio Emilia Institutet. En bok som de hoppas att andra barn på andra förskolor nu skall få läsa genom alla förskolor och pedagoger som prenumererar på Modern Barndom.

• Ny ateljé
Reggio Emilia Institutet öppnar en egen ateljé på Kungsholmen i Stockholm för kurser och ateljépraktik av olika slag.

• Ateljeristan & kulturen

På kultursidorna brukar Modern Barndom skriva om, recensera eller undersöka olika kulturyttringar, som i serien ”bilden av barnet”. Nu lämnar vi över kulturuppslaget till några ateljeristor framöver. Först ut är Charlotte Elm Ravn!

• Reggio Runt

I Vällingby har barn och äldre fått kontakt genom Unga Klaras föreställning Alltet i vår och i Reggio Emilia i Italien har Reggio Children gett ut en barnbok om våra värdefulla olikheter. Här har också Reggionarra blivit ett permanent kulturprojekt och La Fondaziones lärarstipendiat i år kommer från Colombia.

• Pedagogen

Här möter Modern Barndom förskolläraren Salvador Rivas som lämnat Sverige för Oslo och som säger att:

– Jag har verkligen erfarenhet av att mötas som outsider, men också av betydelsefulla vuxna. Därför vill jag jobba med barn och ge något tillbaka till samhället.”

• Pedagogisk dokumentation om Mini Kids, ett körprojekt med närmre tre hundra femåringar i 17 förskolor i Uppsala.

• Synpunkten en krönika av Harold Göthson, som denna gång skriver om städer som berättar.

Signeratkrönikör är denna gång Anne-Marie Körling, lärare, författare och Sveriges läsambassadör, som skriver vikten av att läsa så det syns och hörs.

Prenumerera på eller beställ lösnummer av Modern Barndom