Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Bildspelet visar:

Bild 1, 3 och 5. ReMida-material.

Bild 2. Eloisa di Rocco och Elena Giacopini från ReMida i Reggio Emilia och tolken Anna Barsotti (i mitten).

Bild 4. Carin Wilhelmsson, Slättens förskola, Vaggeryds kommun föreläser om ”Bygga broar”.

Bild 6. Vaggeryds Återanvändningscenter arbetar  mycket med trä, särskilt faner, ett spännande material, som består av trä kokt i vatten och hyvlat tunt, tunt.

Vaggeryds ReMidakonferens

2015-11-10

Under två höstdagar kom deltagare och medverkande från när och fjärran till Vaggeryd i Småland för att dela med sig av sina kunskaper, erfarenheter, idéer, skaparglädje och kärlek till material, som många fortfarande ser på som skräp. Men de som ser möjligheter i återbruksmaterial blir stadigt fler, det visar inte minst denna konferens.

Det är nu snart tjugo år sedan ReMida ”föddes” (2 december 1996) i Reggio Emilia i Italien, som ett kulturellt projekt med ett ekologiskt, etiskt, estetiskt, pedagogiskt och ekonomiskt budskap redan från början, i de kreativa möjligheter som man med hjälp av bortkastat material ville arbeta för. Namnet ReMida kommer från kung Midas, som enligt myten förvandlade allt han rörde vid till guld, precis som det första ReMida Centret i Reggio Emilia också ville genom att möjliggöra förvandlingar i möten mellan återbruksmaterial och barn och vuxna på nya sätt, i skapande, lärande, osv. 

En som var med redan då, Elena Giacopini, ReMidas koordinator, var också med i Vaggeryd 8-9 oktober, då hon tillsammans med Eloisa di Rocco, berättade om deras fördjupade och än mer forskande arbete på ReMida i Reggio Emilia idag.

Till Vaggeryd kom också den norska författaren och forskaren Nina Odegard som talade om hur återbruksmaterial kan kopplas till miljöarbete och hållbar utveckling – och om dess kreativa kraft, vilket hon skrivit om i sin nya bok ”Återbruk som kreativ kraft”. Nina hänvisade också till Gunvor Lökkens forskning om små barn, om hur små material inbjuder mig medan stora material inbjuder oss, och därigenom mer bjuder in till samspel.

– Två fantastiska dagar, sammanfattade Modern Barndoms layoutare Karin Gandini, som tolkade de italienska gästerna, Elena Giacopini, som bland annat sade så här:

– Barndom är ingen fas man går igenom, det är där man blir en person. Om man får fortsätta utforska och vara precis så nyfikna som vi människor är av naturen, kommer också nya idéer till oss, hur gamla vi än bli.

Något som Cathrine Palmcrantz, verksamhetsutvecklare i Vaggeryds kommun, tog fasta på i sin sammanfattning av ReMidakonferensen genom att citera Elena Giacopinis ord på kommunens hemsida:

”Vi måste bara fortsätta bli överraskade helt enkelt, och det går att träna upp”, och ”lite som för att lugna oss så himla rejäla, vuxna människorna, som sitter där i bänkarna och som säkert slutade hoppa i höstlöv för den härliga doftens skull, för länge, länge sedan.”

– Vi hade verkligen två fullspäckade dagar med kanonföreläsare! Och vi har fått massor av nya tankar och inspiration. Det vet jag genom deltagarnas utvärderingar att de också fått, berättar Kerstin Nordenstam, projektledare för Kreativt Återanvändningscentrum i Vaggeryd och en av konferensanordnarna, när Modern Barndom tar kontakt med henne någon vecka senare, om de intensiva konferensdagar som också rymde ”egna” föreläsare från Vaggeryd förskolor. Till exempel Annika Sandahls och Ulrica Svanströms intressanta ”resa i spillmaterialens väg” på Klevshults förskola, som Modern Barndom tidigare berättat om här på vår hemsida. Berikande var också lektorn i förskoledidaktik Karin Hultmans avslutningsföreläsning, då hon bland annat talade om hur man kan arbeta med pedagogisk dokumentation genom att titta efter ”oemotståndligheten”. Något som deltagarna själva fick uppleva under sina besök på Vaggeryds Kreativt Återanvändningscenter där många ting är just oemotståndliga.

Text Maria Herngren

Bilder Kerstin Nordenstam

Tips

I Modern Barndom (nr 1/15) finns mer att läsa om ReMida i Reggio Emilia och i Vaggeryd.

Läs även om Modern Barndoms besök på

Mer om ReMidakonferensen i Vaggeryd