2015-08-04
Idel grymma bilder och ord strömmar sedan mer än fyra år emot oss genom medias nyhetsrapporteringar från inbördeskrigets Syrien. Trots mängden blir de ändå till en svårbegriplig ström av brutal förstörelse, extrema jihadistgrupper som IS och en hårdför regim, hundratusentals döda och miljontals flyktingar som ingen vill ta emot. Likt ett omöjligt pussel där bitarna i bästa fall bildar grupper men ändå inte ger någon helhet. Det gör däremot antologin Syrien – revolutionen, makten och människorna.
I antologin Syrien – revolutionen, makten och människorna (Verbal förlag, redaktör Per Björklund) medverkar författare och journalister som bevakat Syrien i många år, samt forskare och aktivister; svenska skribenter och internationella. Författarna skriver om allt från upprorets sociala och ekonomiska rötter till arméns och den syriska regimens, samt olika religiösa inriktningars roll. Här skildras också kvinnornas del i det revolutionära Syrien, samt många av de olika grupperingar som strider där – och Irans, Iraks, Turkiets, Rysslands, USA:s och andra länders olika roller, samt hur det går för de flyktingar som lyckats ta sig ända hit.
Antologin försöker svara på frågor som: Varför ledde det syriska upproret inte till regimens fall? Hur ser maktkampen ut i Syrien idag? Vilka möjligheter finns det för folkligt motstånd, demokrati och fred? Hur har barnen det?
Om just barnen skriver till exempel Somar Al Naher så här i sitt kapitel ”Det är aldrig för sent att stödja folket”: ”Radhika Coomaraswamy, FN:s särskilda sändebud för barn i väpnade konflikter, sa efter sitt besök i landet 2012 att hon aldrig tidigare sett en sådan brutalitet mot barn som i Syrien”, och ”Även fotojournalisten Robert Kling, som arbetat 20 år som krigsfotograf och åkte till Syrien 2012, vittnade om en exempellös brutalitet mot barn” och om det han sedan sa i en intervju i CNN: ”Jag har fotograferat barn i Sarajevo och fått nationer att agera. Men här i Syrien har du sårade barn varje dag och ingen verkar bry sig. Det är fasansfullt.”
Denna antologi ger oss viktig bild av en av vår tids svåraste konflikter som vi alla måste försöka förstå lite mer – inte minst för att motverka den okunskap, nationalism, strutsmentalitet och egoism som föder rasism och främlingsfientlighet här hos oss.
Maria Herngren