Visa: Exkl moms | Inkl moms

EXKL | INKL MOMS

Mycket mer än ett projekt

2014-08-25

När barnen på förskolan Kakburken i Ryd i Linköping fick möjlighet att använda kameror på sina egna villkor i ”Vårt Ryd, barns möte och relation till området Ryd” utvecklades deras platsprojekt till ett perspektivprojekt som kom att ge dem många nya tankar. I Modern Barndom nr 3/14 delar de med sig av några av dessa, i form av korta dokumentationer, och här kommer ytterligare ett par.

Vilka bilder erbjuder vi barnen?

Vi pedagoger har också fått syn på oss själva och den barnsyn vi har i vad vi erbjuder barnen av bilder och filmer. Som när en pojke gjorde en lång och abstrakt film som han ville visa.

Pojkens finger ligger framför linsen. I filmen ser man fingret röra sig snabbt över gräset för att sedan försvinna helt i mörker när kameran läggs ner på en bänk och sedan komma tillbaka och fortsätta sin resa. 

När vi pedagoger såg filmen tappade vi fokus efter ett tag. Den var för abstrakt för oss, utan tal och mål i den form vi var vana. Men barnen sitter stilla och fokuserade i 12 minuter för att sedan ge pojken en analys och tankar kring vad filmen gjorde med dem och vad fingret berättade. 

Det fick oss att reflektera över varför så många av oss vuxna har svårare för abstrakta filmer. Vi synade vår förskola för att se vilka bilder och filmer vi erbjöd och fann att det var tydliga, kontrastrika och ”enkla” bilder. Vi bytte bland annat ut dem mot konst som vi lånade från kommunen, vilket fick stor effekt. Konsten inspirerade barnen på helt annat sätt, både i skapandet och bildsamtalen.

Bilden ger en bild av våra tankar

Vid ett tillfälle tar Adam en bild i vårt kök och vill berätta om bilden under morgonmötet. Någon undrar över vad som fick honom att gå in i Mauds kök och ta en bild. Han funderar en stund och svarar:

– Min tanke har aldrig varit i Mauds kök.

Det är inte bara en vackert formulerad mening utan den ger oss perspektiv på vår vardag. Adam har varit inne i köket många gånger men denna gång var han där med full kraft, med både kropp och tanke. Bilder kan ge oss nya perspektiv på saker vi har sett hundratals gånger men aldrig riktigt sett för att vår tanke har varit någon annanstans.

Fia Hedin, pedagogista

Fotnot: Läs mer om Kakburkens projekt Perspektiv i Modern Barndom nr 3/14

 

Förskola: Förskolan Kakburken, i Ryd, Linköping

Tid: ht 13 - vt 14

Projekt: Perspektiv, barns relation och dialog med området Ryd – med kameran som verktyg

Barn: 65 barn, i åldrarna 1 till 5 år

Pedagoger: 13 pedagoger

Pedagogista: Fia Hedin

Ateljerista: Stina Wilén, Britt-Marie Jäderberg

I samarbete med: Kalle Boman och Linda Sternö på Akademin Valand

 

Läs gärna Modern Barndoms dokumentationsuppslag i nr 3/14 där Kakburkens projekt Perspektiv presenteras närmare och med dokumentation därifrån.

Modern Barndom